Menu
Úvod  › 

Jak vyštipovat keříčková rajčata?

Rajčata jsou jedním z nejčastěji pěstovaným druhem zeleniny u nás. Rostou nám nejen na našich zahrádkách, ale často je máme také na balkónech nebo v pokojích.

Rajčata dělíme na dva základní druhy.

Tyčkové odrůdy se vyznačují stále pokračujícím růstem hlavního výhonku. Při pěstování vyžadují oporu a vyštipování bočních výrůstků. Protože potřebují větší prostor, sází se hlavně na zahradě nebo ve sklenících.

Na balkóny jsou spíše vhodné keříčkové odrůdy, které lze pěstovat jednoduše v truhlících. Jejich výhonek je zakončen květenstvím, většinou nevyžadují žádnou oporu a nejsou ani tak náročné na vyštipování.

Vyštipování výhonků

Také u keřičkových rajčat dochází k růstu výhonků do stran. Tyto neplodné části rostlin je nutné odstranit. Pokud tak neučiníme, dochází k nadměrnému zahuštění listy a nežadoucímu vysilování rostliny. To má za následek méně plodů drobnějších tvarů.

Neúrodné výhonky (fazochy) můžeme odstranit několika způsoby.

Lze je odřezávat, odštipovat, odstřihovat či vylamovat. Fazochy by se měli vyštipovat ještě, když jsou mladé a křehké. Rukou nebo pomocí nehtů vylomujeme každý boční výhonek, který objevíme za listem. Nepoužívejme žádné nářadí, protože hrozí nebezpečí přenosu nemocí především různých typů viróz.

K takto ošetřeným rostlinám se dostane více slunečního světla, což má pozitivní vliv na jejich biologické funkce - plody rychleji rostou a dříve dozrávají. U dobře vyštípaných rajčat nedochází tak často k napadení plísněmi a houbami. Rostliny pak mají krásnější tvar a nezabírají tolik místa.

Najdou se však také odpůrci vyštipování keříčkových rajčat, kteří prohlašují, že neúrodné výhonky u nich nejsou tak velké jako u tyčkových odrůd a tudíž nejsou pro vegetační vývoj tak nebezpečné. Nicméně odborníci doporučují rovněž tento druh takto ošetřovat, aby rostliny byly zdravé a úrodné.