Úvod  › 

Jak zavařit loupaná rajčata?

Rajčata jsou velice oblíbenou zeleninou, úspěšně pěstovanou i v našich podmínkách. Protože se však jedná o plodinu sezónní, často si klademe otázku, jak nejlépe zpracovat letní úrodu. Pokud nechceme v zimě kupovat drahá rajčata ze supermarketů, která navíc pozbývají lahodnou a čerstvou chuť, můžeme je v létě například zavařit. Nejlépe se pro tyto účely hodí rajčata loupaná.

Léto – období zavařování

V horkých letních měsících nám dozrávají keříčky rajčat přímo před očima. Samozřejmě není nad čerstvý zeleninový salátek nebo čerstvý chléb s máslem a rajčátkem, ale proč nemyslet také na zimní měsíce, kdy nám tato zelenina chybí? Pokud zavařujeme okurky, meruňky, děláme džem, proč se také nepustit do zavařování rajčat? V zimě takto zavařená rajčátka můžeme využít na mnoho způsobů.

Třešňovitá rajčátka cc

Jak snadno oloupat rajčata?

Na zavařování se nejlépe hodí rajčata loupaná.  Víte však jak rajčata rychle a snadno zbavit slupky?

  • Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu
  • Rajče zbavíme stopky a v horní části nařízneme do kříže
  • Rajče ponoříme asi na tři vteřiny do vroucí vody
  • Po vyjmutí z vod rajče ihned oloupeme

Zavařování rajčat je snadné a rychlé

I přesto, že se mnozí z nás zavařování bojí, jedná se o rychlý a snadný způsob, jak spotřebovat větší úrodu rajčat. V zimě můžeme takto zavařená rajčata využít například na omáčku, polévku, těstoviny i pizzu.

  • Připravíme si půllitrové sklenice, které důkladně vymyjeme
  • Rajčata opláchneme a naskládáme do sklenic
  • Větší rajčata překrojíme napůl nebo na čtvrtky
  • Po naplnění sklenice doplníme vodu a osolíme
  • Důkladně utáhneme a vyrovnáme na plech nebo do hrnce
  • Podlijeme vodu a zavařujeme při 85 °C asi půl hodiny

Zavařování rajčat je tedy elegantní a rychlé řešení pro všechny milovníky této zdravé a lahodné zelenin, kterým rajčata chybí v zimních měsících, a kteří upřednostní kvalitní chuť rajčat vypěstovaných na zahrádce.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.56/5 (9 hlasů)


Související články