Úvod  ›   › 

Jak uskladnit brambory?

Není brambora jako brambora. Ten, kdo je odkázaný na nákupy v supermarketech ví, že ani stejný dodavatel nemusí znamenat stejnou chuť a vlastnosti. Pokud vám to nevyhovuje a nemáte právě vlastní zahradu či pole, řešením je nákup na trhu nebo u farmáře. Našli jste si svého prověřeného dodavatele brambor a chcete mít k dispozici pořád stejně kvalitní hlízy s chutí, která vám vyhovuje? Tak si kupte brambory na uskladnění. Ale kde je uskladnit, aby vám vydržely až do jara?

Správné místo – základ úspěchu

Brambory by měly být uskladněny v chladu, suchu a temnu. Místo by mělo být ale dobře větrané. Pokud máte sklep s přístupem slunce, můžete brambory dát například do dřevěné bedny, kterou nahoře zakryjete. A nemusí to být jen sklep. Tatínek měl brambory uskladněné v podobné bedně v garáži a vždy vydržely až do jara ve skvělé formě. Pokud ale vybrané místo není dostatečně suché, brambory vám zplesniví nebo shnijí, je-li místo příliš teplé, hlízy se scvrkávají a jejich slupka krabatí. Ideální teplota je kolem 5°C. Před novým uskladněním je dobré sklep vybílit vápnem s modrou skalicí a případně i vydezinfikovat například sirnými knoty.

Jak brambory ošetřit před uskladněním?

Pro uskladnění vybíráme jen zralé (nezelené), zdravé hlízy s co nejmenším poškozením slupky. Než je uložíte, musí být stoprocentně suché. Pokud hlízy nejsou čisté, odstraňte z nich bláto, ale nasucho. Před uskladněním je třeba nechat brambory projít přechodným obdobím a nechat je přizpůsobit se okolní teplotě. Někteří zahrádkáři říkají, že brambory se musí vydýchat. V podstatě jde o to, aby se hlízy postupně zvykly na snižování teploty a také měly čas na vytvoření určitého ochranného filmu na svém povrchu, Zatáhnou se tak i drobná poškození na slupce. K tomu by mělo sloužit místo s teplotou kolem 17°C, které je dobře větrané, a hlízy by tam měly zůstat asi 14 dní.  Postupné ochlazování je nutné, teplotní šok by jim neprospěl.

Způsob uložení

Jak už jsme psali výše, pro uskladnění jsou ideální dřevěné bedny, ale pokud je nemáte, lze použít i plastové přepravky. Vrstva uložených brambor nesmí být vyšší než 60 cm, jinak spodní vrstva brambor nebude moci dýchat a začne se kazit.

Co když nemám sklep

V teplém bytě ani v komorách na chodbách paneláků brambory dlouho nevydrží. Pokud máte balkon, můžete použít bednu zateplenou polystyren, aby hlízy nepomrzly. Ale i tady pozor na změny teplot kvůli slunečnímu svitu a taky na hlídání vlhkosti. Pokud bude do bedny zatékat, brzy budete mít z brambor páchnoucí kaši.

Rada na závěr

Ať už máte brambory ve sklepě nebo na balkoně, pozor na mechanické poškození při nabírání. Kovové či plastové lopatky poraní i hlízy, které si zatím neberete. Jistější je nabrat je jednu po druhé rukama.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (3 hlasy)


Související články