Úvod  ›   › 

Nejlepší způsoby jak na sušení ořechů

Přichází začátek podzimu a s ním i začátek sbírání ořechů. Pokud jsou stromy zdravé, jsou hojně obsypané a máme co dělat, abychom zvládali ořechy sbírat. Ale co s nimi? Když jich je takové mraky? Samozřejmě že dáme kyblík jednomu sousedi, kyblík druhému sousedovi, ale stejně nám jich dost zbyde. No, nejlepším řešením je si je vzít domů, vyloupat, nasušit a potom je uložit do uzavřené nádoby na zimu. Na cukroví jsou přece ať už namleté ořechy nebo celé výborné, no ne? Pojďme si tedy dneska společně říct, jak nejlépe ořechy usušit a co na druhou stranu nedělat. Hurá do toho!

Vlhko jako velký nepřítel ořechů

Vlhko pro ořechy není to pravé ořechové, jak se říká. A díky tomu, že ořechy sbíráme právě na podzim, kdy už začínají takové častější deště, musíme si dát pozor na to, abychom je sebrali včas. Když ořechy sbíráme v takovém počasí, tak jsou většinou od bahna, ale nemyjte je! Jak už jsme si řekli, ořechy nemají rádi vlhkost. Pokud mají nadbytek vlhkosti tak plesniví a to přeci nechceme. Vodě je tedy dobré se vyvarovat! Ořechy se dokáží skvěle nasušit sami o sobě. Stačí je položit na nějaké dobré místečko, které bude dobře větrané a ořechy se budou samovolně sušit. Proces, kdy se ořechy suší takhle sami trvá něco okolo 4 - 6 týdnů. Poté je samozřejmě dobré ořechy přesypat do nějakých pytlíčků nebo to uzavřených nádob, kde vám vydrží dost dlouho. 

Co nedělat? 

  • neoplachovat ořechy vodou, způsobuje jim to větší vlhkost a ta souvisí s plísněmi
  • nenechávat mezi dobrými ořechy při sušení ořechy, které začínají plesnivět (ořechy jsou na plesnivění opravdu dosti náchylné, tudíž by poškozené plody mohly ty zdravé ,,nakazit")
  • nasušené ořechy nikdy nepokládejte přímo na zem

Co je naopak vhodné?

  • sbírat plody za dobrého počasí
  • prostor, ve kterém budete ořechy sušit mít dobře větraný (otevřená ventilačka, dveře,...)
  • dát ořechy do uzavíratelného materiálu

Poslední dobou jsou také velmi oblíbené sušičky. I v sušičce lze ořechy či jiné ovoce krásně nasušit. Tak si o tom pojďme něco říct.

Sušička

Sušička je skvělá věc. Můžete ji nechat zapnutou i přes noc. Dnes už máme tolik vymožeností, že je i hodně sušiček, které jsou tiché a skoro je ani neslyšíte. To je velkou výhodou, protože nemusíte poslouchat to vrčení. Sušení v sušičce není ale tak jednoduché, potřebujete na to hodně elektriky a času. Sušení takhle trvá třeba 3 - 4 týdny, než jsou ořechy fakt krásně vysušené. A mít zapnutou sušičku denodenně třeba 12 hodin, asi není to, co by si každý přál. Proto je lepší využívat přirozenou metodu, ale pokud to někomu nevadí, sušička je také dobrá věc. Spíš se ale doporučuje na sušení ovoce, což zabere podstatně méně času. 

Teplota v sušičce by neměla být nad 25 stupňů. V sušičce se ořechy suší postupně, natož přirozenou metodou se suší 24/7 a nemusíte se o to starat. 

Nevýhody při sušení ořechů v sušičce

  • příliš zdlouhavý proces
  • spotřebuje hodně energie
  • ořechy sušíme na etapy
  • velká spotřeba elektrické energie

Z ořechů se mohou sušit také vyloupaná jádra. To není moc známé, ale je to dobré třeba jako speciální krmení pro papoušky. 

Sušení vyloupaných jader

Vyloupaná jádra se dají sušit buď v troubě nebo také v sušičce, jako v minulém případě. Vyloupaná jádra můžete také použít na výzdobu různého vánočního cukroví nebo na nějakou buchtu. Bude to pro vás snadnější, když už je budete mít takhle předpřipravené. Teplota v sušičce při sušení by neměla přesáhnout opět těch 25 stupňů. Skladovat je je vhodné v nějaké sklenici, kterou uložíte do lednice či špajzky. Takto připravená nasušená jádra tak vydrží klidně i dva roky. 

Vlašské ořechy můžeme také pražit. Nemusíme si je kupovat na pouti, ale můžeme si to udělat doma. Jak na to? To si teďka rychle povíme.

Jak pražit ořechy?

Sušení a pražení ořechů je trochu rozdílná činnost. Pražené ořechy mají specifickou dobrou chuť. Stačí jen předehřát troubu na 180 - 190 stupňů Celsia, ořechy rozprostřít na plech. Je dobré, aby se ořechy nepřekrývaly. Takto připravené ořechy dáme do trouby na 8 - 10 minut. Pražené ořechy poznáme tak, že mají krásnou hnědou barvu a skvěle voní. 

Ořechy se dají pražit také na pánvi. Tato činnost narozdíl od trouby trvá o něco méně, zhruba 3 5 minut, ale je za stálého míchání. 

Ořechy, které nasušíme pak můžeme použít na Vánoce na cukroví, kde jsou jako krásná dekorace, ale i dobrota. Nejde jen o Vánoce, můžeme je využít i třeba do buchty, jak celé ořechy, tak namleté. 

Co vše ořechy dokáží? 

Když se na ořechy podíváme, tak svým tvarem připomínají náš mozek. Ovlivňují tedy zdraví mozku, ale to není zdaleka všechno! Ořechy mají spoustu dalších benefitů. Pojďme se společně podívat jaké. 

  • fungují jako úžasný zdroj energie (pomáhají zahnat hlad a přináší pocit nasycení)
  • podporují nejen zdraví mozku, ale i zdraví srdce
  • snižují cholesterol, kterého bychom v těle měli mít málo a naopak zvyšují cholesterol, který je pro nás zdravý
  • podporují pevnost kostí
  • zlepšují metabolismus, trávení
  • působí jako prevence proti tvorbě rakovinotvorných buněk
  • snižují a zmírňují záněty v těle
  • podporují také růst a pevnost vlasů, nehtů
  • podporují zdravý a kvalitní spánek (proto se doporučuje ořechy jíst před spaním, respektive k večeři)
  • prospívají také zdraví očí
  • přispívají také k plodnosti díky jejich vysokém obsahu manganu

Ořechy sami o sobě mají spoustu benefitů, jak jsme se společně dnes přesvědčili. Tak šup se zvednout a nenechávat je jen tak ležet na zahradě!

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články