Menu
Úvod  ›   › 

Pěstování rajčat na balkoně

O zdravém životním stylu toho bylo už hodně napsáno, zvláště v novoročních předsevzetích se mnozí zavazují jíst více čerstvé zeleniny, ovoce a méně smaženého a nezdravého jídla. K tomu by rádi ještě každodenní cvičení a dodržování pitného režimu, jenže – kdeže loňské (nebo letošní?) sněhy jsou… Přesto cesta k pevnějšímu zdraví je docela jednoduchá, jenom chtít. Začít můžete třeba hned na jaře – s rajčaty!

Čerstvá zelenina – cesta k pevnějšímu zdraví

Proč zrovna rajčata?

Máme je rádi, dospělí i děti, ale jenom ta sladká, zralá, chutná ze záhonku u babičky. Španělská rajčata bez chuti s tuhou slupkou a tvrdou dužinou si na chlebu s máslem vůbec nevychutnáte. Proč se jich nevzdat, je nasnadě. Ta kvalitní, česká, účinně chrání naše tělo před rakovinou, neboť mají především mnoho antioxidantů. Díky přítomnému lykopenu, který nezničí ani vysoké teploty, zpomalují proces stárnutí buněk, podrží naši imunitu, dokáží snížit cholesterol, omezit vznik kardiovaskulárních chorob, prospívat pleti, nehtům, vlasům. Obsahují vitamín C a betakaroten v dostatečném množství, draslík, napomáhající odvodňování organismu, ale i vysoký podíl vlákniny, a žádný tuk. Ideální pro redukční diety!

Z Ameriky až na náš stůl

Díky bohu, že spolu s bramborami dorazily až k nám, obohatily a stále obohacují náš jídelníček. Bez rajčat si už nelze představit celou řadu jídel a dochucovadel jako kečup, lečo, saláty, omáčky, polévky a zeleninové směsi. Delikatesní rajčata sušená jsou nenahraditelnou složkou mnoha pokrmů. Máte-li zahrádku, můžete zkusit vypěstovat vlastní rajčata, i když náruživým bytovým pěstitelům docela postačí truhlíky a balkón. Daří-li se na slunném balkónu bylinkám a jahůdkám, tak proč ne také rajčátkům…

Plody rajčatZelené plody rajčat (Autor Paul Hayday CC)

Jak na to

Rajče keříčkové, balkonové i cherry rajčátka mají ráda teplo a sluníčko, ne moc větrno a vlhko, spíše sucho. Prostorné květináče nebo truhlíky by měly mít zajištěný odtok vody a drenáž – keramzit, kamínky nebo štěrk. Potom je třeba vysypat nádoby speciálním substrátem s optimální dávkou živin, např. BIO hnojivem, které nastartuje vývoj a růst sazeniček v prvním období. S pěstováním můžeme začít nejdříve v květnu, plodů se stejně nedočkáme dříve, než když teploty v noci neklesnou níž, než na 16˚C. Je nutno přidat také oporu, vhodnou proti polámání rostlinek. Důslednou a pravidelnou zálivkou, vyštipováním zálistků, postranních výhonků, vyvazováním a průběžným hnojením rozhodně nic nepokazíme.

Rostlinky rajčatPěstování rajčat na balkoně (Autor Ruth Hartnup CC)

Výhody, o kterých nemáme ponětí

Na trhu lze najít bezva pomocníka k pěstování na balkóně či terase, a to samozavlažovací truhlíky. Právě u rajčat je však třeba neustále kontrolovat zásobu vody, přemokřením totiž může docházet k zahnívání kořenů. Není nezajímavé, že pěstování zeleniny v nádobách znamená taktéž méně škůdců, napadení a nemocí. A v neposlední řadě balkónová rajčata budou moderním, estetickým a voňavým doplňkem každého balkónu. Červené, oranžové, ale i žluté kuličky, hruštičky, banánová, paprikovitá nebo rybízová rajčátka jsou dokonalou letní dekorací díky zajímavým tvarům, která nám přinese dokonce i užitek. Nejkrásnější jsou sice když kvetou, ale naaranžovaná na talíři by učarovala možná i panu Pohlreichovi.

Pěstování od A až do Z

Zapálený pěstitel, byť jen v panelákovém bytě, který nechce k výsadbě využít již předpěstované rostlinky, může začít s pěstováním přímo od semínka. Tato varianta je rozhodně levnější a výsev „za okno“ do truhlíků nebo jiných nádob s odlehčeným substrátem je snadný. Začít je třeba už v únoru, protože vegetační doba rajčat je poměrně dlouhá. Sluníčko, teplo a voda pak už udělají své, přikrytí lehkou textilií zajistíme udržování vlhkosti a stálého mikroklimatu.

Rajčatová sklizeň, dvojí radost

Až nastane ten správný čas a vy budete potřebovat ozdobit talíř krásnou, čerstvou, šťavnatou a zdravou zeleninou, zajdete jenom na balkón. Radost z vlastní produkce bude minimálně dvojitá. Vychutnejte si ten pocit, tu chuť!