Menu
Úvod  › 

Jak oloupat rajčata?

Kulaté, oválné, balkónové, keříkové, cherry, červené i žluté a oblíbené u malých i velkých. Ano, uhádli jste, řeč je o rajském jablíčku. Plody této oblíbené rostliny milujeme v teplé i studené kuchyni, a návodů a receptů na jejich zpracování je nespočet. Ne vždy se však hodí jeho dosti tuhá slupka do každého pokrmu, a obzvláště děti si nejvíce pochutnají na oloupaném rajčátku. Jak tedy co nejjednodušeji zbavit tuto lahůdku jejího obalu?

Se slupkou rajčat vám pomůže horká voda

Ověřený trik už našich babiček, který funguje rychle a stoprocentně:

  • postačí každé rajčátko zbavit zelené stopky a na protilehlém konci naříznout slupku do kříže

  • v rychlovarné konvici či hrnci přivedete vodu k varu a zhruba na deset sekund do ní rajče ponoříte. (Na ponoření můžete použít speciální kuchyňské náčiní určené k „lovení“ knedlíků z vody, snadno tak rajče z horké vody vyndáte.)

  • po vyjmutí z horké vody ponořte rajče do vody studené, nejen že se neopaříte, ale zastavíte tak jeho zahřívání. Nožíkem pak snadno slupku stáhnete

  • u některých odrůd se může stát, že vám slupka nepůjde stáhnout hned napoprvé. Stačí vložit rajče znovu do horké vody na delší dobu, a postup zopakovat. Jedno po druhém, aby vám loupání šlo lehce a bez námahy 

Oloupat rajče dokáže i mráz

Potřebujete oloupat rajčata třeba na rajskou polévku, omáčku či boloňskou směs? Pokud budete rajčata zpracovávat tepelně, tento postup se vám bude zaručeně hodit. Stačí je vložit zhruba nadvacet minut do vašeho mrazáku, a pak jen nožíkem stáhnout slupku. Nejen, že vám to půjde krásně od ruky, ale navíc se vám i rajčátka budou dobře krájet – díky zmrznutí drží dobře pohromadě.

I plynový hořák si poradí s rajčatovou slupkou

Tímto kouskem se z vás zaručeně stane mistr kuchyně a ještě předvedete skvělou šou:

  • rajčátko zbavte zelené stopky a nabodněte je na klasickou vidličku

  • obyčejný kuchyňský plynový hořák zapněte na střední výkon

  • rajčátkem pomalu otáčejte nad plamenem až do okamžiku, kdy vidíte, že se slupka začne jemně kroutit, rozhodně ne déle. Většinou se slupka začne oddělovat zhruba za 20 vteřin

  • před samotným loupáním pak nechte rajčátko chvilku vychladnout na talířku. A pak pěkně a snadno oloupejte jedno po druhém.

A jak jste na tom vy? Který postup je tím vaším favoritem, na který nedáte dopustit?