Úvod  ›   ›   › 

Jak uskladnit česnek?

Věděli jste, že první, zdokumentovanou léčivou rostlinou, kterou na světě používali, a stále používá je česnek? Starověké lékařské texty o česneku byly nalezeny jak v egyptských pyramidách, tak ve starověkých řeckých chrámech, dálné Číně, Indie.

Česnek byl nejen pro chudé, ale i bohaté. Používali jej na lepší práci, pracovní kázeň dělníků, otroků, ale i pro plicní, respirační nemoci, kardiovaskulární procedury, či napadení hmyzem, parazity. Jejich poznatky se dodnes používají a stále se vylepšují vlastnosti. U nás existuje více jak 20 druhů česneku a celkově v Evropské unii je zaregistrováno více jak 112 odrůd. V tomto článku se ale nebudeme zabývat, co je to česnek, jaké má účinky, ale jak správně se má uskladnit. Tím získáte dlouhodobou léčivou bylinu, která nesmí chybět v žádné domácnosti.

Česnek jako dekorace

Určitě jste si všimli, že v některých domácnostech na stěnách visí svazky česneku.Jedná se nejen o krásnou dekoraci, ale i jednu z možností, jak uskladnit česnek. Používáme především čerstvý česnek se stvolem, který připevníme k sobě provázkem. Pověsíme na takové místo, kde nejsou výpary od vaření, či průvan. Vlhkost způsobuje možnost vzniku plísní, ale především změknutí a znehodnocení česneku.

Česnek naložený v oleji

Tento recept se používá nejčastěji jednak proto, že dlouho vydrží, ale i pro svou aromatickou chuť. Používáme  k tomu kvalitní olivové oleje. Nejprve česnek očistíte od slupky, omyjete, osušíte. Poté jednotlivé měsíčky česneku vložíte do sterilizované láhve, například od přesnídávky, zalijete olejem a důkladně uzavřete. Umístíte jej do ledničky, kde vydrží i několik měsíců.

Česnek lze i zamrazit

Zamražení česneku není příliš známou metodou. Aby si česnek uchoval nejcennější vitamíny, minerály, musíte dodržet tento postup. Nejprve očistíte jednotlivé stroužky česneku a odstraníte slupku. Poté je na papír, nebo plastový tácek vložíte do mrazničky a zamrazíte. Jakmile jsou stroužky zmraženy, můžete jej vložit do mikrotenového sáčku, či ZIP sáčku a opět vložíte do mrazničky.

Sušení

Sušení patří mezi nejčastěji používané postupy při uskladnění česneku. Tento postup je velice zdlouhavý a musí se přesně dodržovat jednotlivé kroky. Výhodou je uchování vitamínů po více jak dva roky. Postup je následující: nejprve si opět očistíte jednotlivé stroužky česneku, oloupete a nakrájíte na malé části. Následně je proces sušení. Použít můžete jednak sušičku na ovoce, nebo jej nechat přirozeně vyschnout zhruba 2 až 5 dní na tácku s dírkami. Správně vysušený česnek poznáte tak, že když jej vložíte do mixéru, nebo ručního drtiče a rozmixujete,  vznikne vám prášek, který se nikde nelepí na stěnách, či dílech mixéru. Tento prášek poté vložíte do sterilní sklenice a důkladně uzavřete. Uskladnění česneku je na suchém, chladném místě.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články