Menu
Úvod  ›   › 

Jak správně sušit rajčata?

Sušená rajčata v oleji jsou opravdovou pochoutkou, nerozlučně patřící k italské kuchyni. Pokud takto upravená rajská jablíčka smícháte s na kostičky nakrájenou mozzarellou, zakápnete balzamikovým octem, osolíte a přidáte trochu čerstvé bazalky, získáte tak velmi chutnou, rychlou a lehkou večeři, ke které můžete přikusovat třeba jen rozpečenou celozrnou bagetu. V obchodě jsou sušená rajčata poměrně drahá. Při jejich domácí výrobě se také trochu zapotíte, ale výsledek bude jistě stát za to.

Sušená rajčata v olivovém oleji

Na tento recept si připravte:

  • 1 kg rajčat
  • 10 stroužků česneku
  • sušenou nebo čerstvou bazalku
  • olivový olej
  • mořskou sůl
  • oregano
  • rozmarýn
  • kapary
  • pečící papír

Zralá rajčata omyjeme, překrojíme na půl, vykrojíme "bubáka" a pomocí lžičky vydlabeme semínka. Poté nakrájená rajčátka rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem slupkou dolů a posolíme. Troubu předehřejeme na 90°C a pečeme dle potřeby přibližně 4 – 8 hodin. Máte-li u trouby možnost ventilace vzduchu, určitě ji použijte, doba pečení se tak zkrátí. Záleží také ale na velikosti a šťavnatosti rajčat.

Sušená rajská jablíčka jsou sama o sobě moc dobrá a hravě nahradí pytlík brambůrek k večernímu filmu. Pokud se vám tedy povede je nesníst hned, jak je vyndáte z trouby, můžete je naložit do olivového oleje.

Usušená rajčata nejprve necháme vystydnout. Dáme je do dobře vymytých, ideálně však sterilovaných sklenic. Do každé z nich přidáme 1-2 na kolečka nakrájené stroužky česneku, bazalku, oregano, rozmarýn a kapary. To vše zalijeme olivovým olejem tak, aby všechno zůstalo ponořené. Mírným poklepáním na sklenice zamezíme případnému vzniku vzduchových bublin. Sklenice pevně uzavřeme a necháme alespoň týden rozležet. Sušená nakládaná rajčata můžete používat do salátů nebo těstovin a jejich domácí výrobou sklidit ovace od každého, komu je naservírujete.