Menu
Úvod  ›   › 

Jak sušit rajčata v sušičce?

Sušená rajčata jsou oblíbenou pochoutkou například na největším ostrově ve Středozemním moři - Sicílii. Rajčata se zde suší přímo na slunci a to nejméně 4 dny. Vy si ji můžete snadno připravit doma v sušiče na ovoce a zeleninu. Po usušení je lze dále zpracovat a naložit třeba do olivového oleje společně s vlašskými ořechy či bylinkami. Takto usušená rajčata najdou své využití především v zimních měsících.

Postup při sušení rajčat v sušičce

  • ideální k sušení jsou rajčata co nejzralejší, ale stále by měla držet tvar
  • rajčata opláchněte vodou, odstraňte stopky a dužinu včetně semínek.

Rajčata lze sušit také s dužinou potom, ale jejich usušení trvá déle.

  • slupku z rajčat odstraňovat nemusíte (záleží na vašem uvážení)
  • rajčata nakrájejte na zhruba stejně velké plátky a osolte
  • malá rajčátka stačí rozkrojit na půlku nebo je ponechat v celku
  • plátky naskládejte na plech tak, aby se vzájemně nepřekrývaly
  • doba sušení rajčat v sušičce je zhruba 5-9 hodin při teplotě 52 ˚C nebo se případně držte manuálu k sušičce
  • správně usušená rajčata poznáte podle toho, že jsou tuhá ne křehká
  • rajčata nechte po sušícím procesu ještě zhruba hodinu chladnout, nejlépe uvnitř vypnuté sušičky

Skladování

Usušená rajčata po vychladnutí skladujte ve vzduchotěsných dózách nebo mikrotenových sáčcích. Lze je také zamrazit. K jejich uskladnění vybírejte spíše tmavé místo s nižší teplotou.

Další využití sušených rajčat

Takto usušená rajčata výborně chutnají naložená v olivovém oleji společně s bylinkami či vlašskými ořechy. Záleží na vaší fantazii. Dále je můžete použít jako přísadu do salátů, kuskusu, jako náplň do listového těsta, na přípravu pizzy a podobně.