Okurky
Okurka je jednou z mých nejoblíbenějších zelenin. Pokud chcete mít kvalitní úrodu, musíte dodržet několik důležitých pravidel. Vždy když je pěstuji dávám si hodně záležet na výběru kvalitních semen. Osobně vysévám vždy jemnoostné místo hruboostnatých. Důvod je prostý: nepíchají při sklizni. Používám podpěrnou konstrukci svislou nebo šikmou v přibližně 70°. Tento způsob pěstování je o trochu náročnější něž klasické pěstování na zemi. Avšak výhodou je lepší dostupnost nakládaček. Nešlapeme po nich, nejsou moc špinavé od hlíny a plísně se objevují později. Tedy pokud zrovna není deštivý rok.
- Doba předpěstování: DUBEN
- Přesazování na záhon: KVĚTEN
- Vhodné předplodiny: hrách,fazole, cibule, řepa
- Nevhodné předplodiny: jahody, brambory
Klasické okurky, které se jedí např. k řízkům, rizotu, grilovanému masu či čemukoliv jinému, co máte rádi, jistě víme všichni. Znojmo to jistí. To, že lze zavařovat okurky salátové, už zase tak profláknuté není. Jenže ono to jde a je to výborná věc, když třeba nemáte ingredience na nějaký salát k nedělnímu obědu a nějakou tu zeleninku byste k němu rádi schroupli.
Nechutnají vám okurky hadovky (neboli salátové okurky) kupované v obchodech? Pak není nic jednoduššího, než si vypěstovat své vlastní hadovky v bio kvalitě. Není na tom ostatně nic složitého, stačí jen zvolit správnou odrůdu a jak tomu bývá u každé rostliny a plodiny, správně se o ni starat a zacházet s ní. Pokud dodržíte námi sepsané následující "know how", pak se můžete těšit na první plody již měsíc po výsadbě. Nemusíte si nutně vypěstovat vlastní sazenice, postačí vám ty ze zahrádkářství a hobby obchodů.
Ještě než se přiblíží jaro a nastane období výsevů a pěstování okurek, je dobré vědět, s čím je třeba počítat. Někdy nám příroda připraví taková překvapení, že se nestačíme divit. Příroda nám může v lecčem pomoci, ale také nás mnohdy velmi omezuje. Abychom byli schopni všem jejím nástrahám odolat, musíme se připravit alespoň dostatečně teoreticky. Výborná chuť okurek nakladaček za to jistě stojí.