Úvod  › 

Jak vyrobit šípkové víno ze sušených šípků?

Šípky jsou malé poklady, které není úplně snadné natrhat v dostatečném množství. U cest i na zahradách jich sice roste celkem hodně, ale jejich trny brání pohodlnému sběru. Pokud se však rozhodneme šípky sbírat, tak děláme moc dobře, protože obsahují velké množství vitamínů. A pokud k tomu přičteme možnost vyrobit z nich skvělé šípkové víno, pak je tu motivace, která překoná i bolest z popíchání a poškrábání. 

Proč bychom měli šípek využívat nejen na víno

Šípek je ve střední Evropě a u nás v republice celkem rozšířen. Možná víte, že nám dodává:

  • mnoho vitamínů (především vitamín C, K a B)
  • cukry, pektiny, kyselinu citronovou
  • ale také karoten, fosfor a hořčík

Mimo to je vhodnou plodinou, ze které je možné vyrobit:

  • naše šípkové víno
  • mnoho druhů čajů
  • marmelády
  • sirupy
  • a mnoho dalšího

Výroba šípkového vína

Výroba šípkového vína je velmi snadná. Na počátku je nutné vybrat ty správné šípky. Tady nezoufejte, protože je možné využít šípky čerstvé, sušené, ale i takové, které prošly mrazem. Je to opravdu snadné a šípkové víno ze všech šípků je lékem, který se využíval po staletí. Jak jej tedy připravit?

Základní postup

Na jeden kilogram šípků je třeba si připravit 800 gramů cukru a přibližně 3 litry vody. Pokud můžeme poradit, tak pro ty z vás, kteří chtějí získat silnější víno, doporučujeme měkčí plody, které se spaří horkou vodou a zalijeme je opět třemi litry vody, ale přidáme 2 kilogramy cukru. Receptů je opravdu velké množství a záleží jen na vás, kterému dáte přednost. My zkusíme zmínit ten v domácnosti nejčastější, ke kterému potřebujeme:

  • šípky
  • cukr a vodu
  • vinné kvasinky - doporučujeme zakoupit tekuté
  • živná sůl pro kvasinky - fosforečnan amonný

Zajímavostí je, že kvasinky můžeme nahradit běžnými kvasnicemi nebo dokonce burčákem. 

Příprava domácího šípkového vína

Připravíme si dostatečně velkou nádobu, kterou vždy plníme pouze do 2/3 a opatříme ji speciální zátkou, tzv. bublátorem. Díky němu se dovíme to, kdy bude kvašení ukončeno. Většina receptů se liší pouze množstvím přidaného cukru. Tady doporučujeme vyzkoušet, které množství bude vyhovovat právě vám. Ale pozor, není vhodné množství cukru snižovat příliš. Kvašení by totiž neprobíhalo správně. 

Základní recept

  • Do připravené nádoby vložíme šípky
  • Zalijeme množstvím horké vody 
  • Přidáme i potřebné množství cukru
    • na 1 kilogram šípků je třeba 3 litry vody a 1 kilogram cukru
  • Přidáme 3 gramy kyseliny citrónové a necháme zchladnout
  • Dodáme vinné kvasinky a živnou sůl
  • Nádobu uložíme do suché a teplé místnosti se stálou teplotou a necháme kvasit
    • Doba kvašení se pohybuje cca kolem 1 měsíce
  • Zkvašené víno stočíme do láhví a případně dosladíme

Na závěr je vhodné nechat šípkové víno dozrát v chladnější místnosti po dobu cca 3 měsíců. Po dokončení procesy je možné z šípkového vína odstranit kal a užívat si nejen opojné chuti a alkoholu, ale také vitamínů, které nám může do organismu dodat. Je to obrovská výzva, díky které můžeme mít doma skvělý červený mok s množstvím léčivých látek a zároveň si užít legrace s přáteli, kteří dorazili na návštěvu a chtějí okusit něco originálního.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)