Menu

Papriky

Jak uchovat chilli papričky?

Urodilo se vám hojně chilli papriček a vy přemýšlíte, co s nimi a jak je uchovat déle, než jim dovolí čerstvý stav? Existuje několik možností.

Jak pěstovat chilli papričky doma?

Chilli papričky si rozhodně nemusejí milovníci pikantních pokrmů nakupovat pouze v obchodě. Hravě je zvládnete vypěstovat i doma, nejsou náročné ani pro začátečníky. A jak na to?

Nezbytností dokonce totiž není ani skleník, zvládnete to i v květináči za oknem. Až si budete kupovat osivo, základem je taková odrůda, která může pohodlně „bydlet“ klidně i v panelákovém bytě či na balkoně.

Jak zavařit chilli papričky?

Chilli papričky jsou nejen téměř nezbytným kořením pro každého, kdo má rád pořádně ostrý guláš, ale také prospívají našemu zdraví. Působí jako přírodní antioxidant a antibiotikum, takže mohou pomoci i při nachlazení. Dále zvyšují množství endorfinu (hormonu štěstí) v těle. Jsou tedy ideální pochutinou v pochmurném počasí, kdy spousta lidí bojuje se splíny a depresemi. V neposlední řadě také zlepšují trávení, protože podporují tvorbu trávicích šťáv. Na chilli je ale potřeba tělo přivykat postupně a tak ho jezte jen takové množství, jaké je vám příjemné.

Jak na hnojení rajčat a paprik?

Tady jsem si dovolil, z vlastní zahrádky... Není nad zeleninu a ovoce sklizené z vlastní zahrádky. Nejčastěji se doma snažíme pěstovat rajčata a papriky. Záhon s dozrávajícími rajčaty a paprikami je hezkým symbolem léta. Bez dobře vyživené půdy to ale nepůjde. Mnozí lidé se domnívají, že pokud použijí hnojení, plody se pak nedají jíst. Není tomu tak. Patrně na žádné zahradě není ideální půda pro výsadbu a růst, aby zaručila optimální výživu. Pokud chcete dosáhnout dobré sklizně, čeká vás hnojení a přihnojování. Podívejme se na to, jak hnojit rajčata a papriky.

Papriky výsev a pěstování - návod, rady, zkušenosti

Pěstování paprik (Capsicum annuum) je v našich oblastech o něco složitější než u rajčat.

Papriky jsou tropickésubtropické rostliny, které vyžadují vysokou relativní vlhkost vzduchu 70-75% a teploty nad 21°C. Nejlépe se jí daří ve vinařské oblasti v Čechách a na Moravě.

Především zelená paprika má vysoký obsah vitamínu C (až několikanásobný oproti citrónu) a obsahuje i značné množství karotenu. Zvyšuje odolnost proti infekčním chorobám a únavě. V kuchyni ji lze používat vařenou i syrovou.

Co může obsahovat zelenina?

Zeleninu zařazujeme do našeho jídelníčku většinou proto, že je nízkokalorická a hodí se tak pro všechny typy i dietního stravování. Je ale velmi důležitá také proto, že obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek, enzymů a bílkovin, které naše tělo potřebuje k tomu, aby mohlo řádně fungovat.

Asi nejlepší způsob, jak nepřijít o cenné složky v zelenině obsažené, je konzumace v syrovém stavu - tak dostaneme do našeho těla maximum živin, které daná rostlina obsahuje. Ale i zde jsou vyjímky potvrzující toto dané pravidlo.