Menu

Sušení

Jak sušit petrželovou nať?

Není nad to, dopřát si pořádnou porci čerstvé zeleniny přímo z vlastní zahrádky. Bohužel však její lahodnou chuť si můžeme vychutnávat pouze v letních měsících. Co dělat, když záhonky pokryje vrstva sněhu, která vytváří doslova nehostinné prostředí. Ideálním způsobem, jak si zajistit dostatek zeleniny i pro chladnou zimu je například sušení.

Jak sušit zázvor?

Zázvor je rostlina pocházející z Asie, která je asi metr a půl vysoká. Má krásné žluto-fialové květy. Známá je především svými hlíznatými oddenky, které obsahují stovky esenciálních olejů a minerálů jako je draslík, vápník a železo.

Jak se suší švestky?

Dokud neexistovaly lednice, mrazáky nebo konzervanty, jedinou možností, jak udržet potraviny v jedlém stavu, bylo usušit je. Nejen že se nezkazily, byla to taky pořádná dobrota! Proto tento způsob zpracování přetrval až do dnešní doby a stále se těší velké oblibě! Jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které sušíme, jsou právě švestky. Dnešní doba plná elektroniky a techniky umožňuje mnohem víc možností a způsobů jak je usušit než doby minulé. Pojďme se mrknout jaké.

Jak sušit švestky v sušičce?

Když se na podzim sklidí švestky, vyvstane otázka, jak je zpracovat, aby se nezkazily. Sušení je nasnadě, ale pokoušet se o něj v troubě není zcela ideální – švestky mají tendenci karamelizovat, protože k nim nemá dostatečný přístup proudící vzduch; je to ulepená, nepříjemná práce. Sušička se k ovoci chová šetrněji.

Jak správně sušit rajčata?

Sušená rajčata v oleji jsou opravdovou pochoutkou, nerozlučně patřící k italské kuchyni. Pokud takto upravená rajská jablíčka smícháte s na kostičky nakrájenou mozzarellou, zakápnete balzamikovým octem, osolíte a přidáte trochu čerstvé bazalky, získáte tak velmi chutnou, rychlou a lehkou večeři, ke které můžete přikusovat třeba jen rozpečenou celozrnou bagetu. V obchodě jsou sušená rajčata poměrně drahá. Při jejich domácí výrobě se také trochu zapotíte, ale výsledek bude jistě stát za to.

Echinacea jak sušit?

Echinacea purpurea je léčivá bylinka, jejíž popularita rok co rok stále rapidně stoupá. Používá se čím dál častěji i ve farmaceutickém průmyslu. Český název pro tuto rostlinu je třapatka nachová. Na co je dobrá a jak s ní zacházet se za moment dočtete v tomto článku stejně jako to, že nemusíte zbytečně utrácet v lékárně za tobolky, které ji obsahují, ale můžete si ji usušit sami!

Jak sušit rajčata v sušičce?

Sušená rajčata jsou oblíbenou pochoutkou například na největším ostrově ve Středozemním moři - Sicílii. Rajčata se zde suší přímo na slunci a to nejméně 4 dny. Vy si ji můžete snadno připravit doma v sušiče na ovoce a zeleninu. Po usušení je lze dále zpracovat a naložit třeba do olivového oleje společně s vlašskými ořechy či bylinkami. Takto usušená rajčata najdou své využití především v zimních měsících.

Jak sušit vlašské ořechy?

Příchod podzimu je typický sběrem vlašských ořechů. Abychom měli sklizeň co možná největší, je potřeba dodržovat základní pravidla jak při jejich samotném sklízení, tak hlavně při sušení a následném uskladňování.