Česnek patří do naší kuchyně a po létech, kdy se na jeho pěstování trochu pozapomnělo a byl nahrazovaný dovozem méně aromatického česneku z Asie, se znovu před pár lety začal vracet do našich zeleninových zahrad a na pole.
Česnek známe jako zeleninu se specifickou velmi výraznou chutí, pro kterou je pěstován. Zkušení zahrádkáři vědí, že patří ke dvouletým rostlinám. Za velmi dobrých klimatických podmínek však může dorůst do skliditelné podoby i během jednoho roku. Tato cibulová zelenina je využívána kuchaři při přípravě teplých a studených pokrmů. Pojďme se podívat na zásadní činnosti, které je třeba dodržet tak, abychom získali velký a vysoce kvalitní česnek.
Podobně jako pro jiné druhy zeleniny, tak i pro česnek platí, že rozhoduje odolnost vysazované odrůdy. Některé jsou odolnější než ostatní, ale většina vyžaduje:
Česnek patří do naší kuchyně a po létech, kdy se na jeho pěstování trochu pozapomnělo a byl nahrazovaný dovozem méně aromatického česneku z Asie, se znovu před pár lety začal vracet do našich zeleninových zahrad a na pole.
Grilování, oslavy či posezení s rodinou nebo přáteli mají jedno společné - pohoštění, k němuž je třeba udělat chutný dip. My jsme pro vás vybrali tři jednoduché a rychlé recepty na česnekový dip, který se hodí k masu, zelenině, chipsům, ale i třeba do tortill.
Česnek je jednou ze základních surovin české kuchyně, a také výborným přírodním antibiotikem. Pěstujete-li česnek nebo jej kupujete ve velkém množství od místních pěstitelů, jistě jste se již setkali s problémem jeho uskladnění. Zatímco v rodinných domech lze česnek skladovat na několik způsobů, v bytech jsou obvykle tyto možnosti velmi omezené a je nutné přistupovat k alternativním postupům, které pomáhají zachovat jeho příjemnou chuť, aroma i účinné látky, které obsahuje.
Domácímu vypěstovanému českému česneku se nic nevyrovná. Bude mnohem silnější a účinnější v porovnání s česnekem, který zakoupíte v běžných obchodech. Navíc budete přesně vědět, kde byl pěstován a že jste nepoužili žádnou škodlivou chemii. Pro maximální úrodu a krásné palice je však potřeba dodržet postup výsadby. Klíčovým parametrem je mimo jiné také to, jak hluboko sázet česnek. Přečtěte si, jak zasadit česnek pro podzimní i jarní výsadbu.
Sůl je skvělým konzervantem, a proto je s ní příprava česnekové pasty nejjednodušší. Co když ale neradi hodně solíte nebo si chcete jídlo dochutit až nakonec? Připravte si česnekovou pastu bez soli podle následujících tipů.
Namořením česneku ochráníte výsadbu před chorobami, které mohou být v půdě i v sadbě samotné. Postup a odpovědi na nejdůležitější otázky týkající se moření česneku si můžete přečíst v tomto článku.
Česnek (Allium sativum) se používá po celém světě po tisíce let nejen pro kulinářské účely, ale také pro své zdravotní a terapeutické účinky. Starořecký lékař Hippokrates (přibližně 460–370 př. n. l.), dnes známý jako otec západní medicíny předepisoval česnek pro léčbu mnoha stavů a nemocí. Jak se na použití česneku jako léku dívá dnešní moderní medicína?
Česnek dodává langošům tu správnou chuť. Připravit si ho můžete různými způsoby. Nejlepší je, když si česnek poctivě utřete nožem se solí. Ale podobných výsledků dosáhnete i jeho prolisováním.
Česnek naložený v soli představuje vhodný způsob jeho uchovávání. V čem tkví výhody oproti jiným metodám a jak na to?
Medvědí česnek je rostlinka, která se v kuchyni i lidovém léčitelství stává velmi oblíbenou a to díky tomu, že se řadí mezi přírodní antibiotika. Kromě toho nabízí vyšší obsah železa a některých druhů vitamínů.