Úvod  ›   ›   ›   › 

Papriky výsev a pěstování - návod, rady, zkušenosti

Pěstování paprik (Capsicum annuum) je v našich oblastech o něco složitější než u rajčat.

Papriky jsou tropickésubtropické rostliny, které vyžadují vysokou relativní vlhkost vzduchu 70-75% a teploty nad 21°C. Nejlépe se jí daří ve vinařské oblasti v Čechách a na Moravě.

Především zelená paprika má vysoký obsah vitamínu C (až několikanásobný oproti citrónu) a obsahuje i značné množství karotenu. Zvyšuje odolnost proti infekčním chorobám a únavě. V kuchyni ji lze používat vařenou i syrovou.

Obsah: Výsev a výsadba | Pěstovaní | Škůdci a choroby | Sklizeň a skladovaní | Základní druhy paprik

Výsev a výsadba

Nejlepších výsledků jsem dosahoval při předpěstování sazenic. S výsevem začínám nejdříve v první půlce února, lze však začít i později (dle odrůdy). Existují různé techniky pěstování. Osobně jsem si oblíbil klasický výsev do substrátu pro výsev a množení. Alternativní postup: výsev do hrubého AGROperlitu.

Výsev

(nejdříve v první polovině února)

Pro výsevy využívám substrátu pro výsev a množení. Ten je vhodný jak pro klíčení semen, tak i pro přepichování vzešlých rostlinek.

Do mini plastového pařníku s horním víkem a ventilačními otvory nasypu substrát a povrch srovnám a mírně udusám. Následně pokládám jednotlivá semínka vedle sebe, tak aby rozestupy činily kolem 0,5 až 2 cm. Povrch zvlhčím rozprašovačem a semena zakryji vrstvou substrátu tloušťky 0,3 až 0,5 mm a opět jej zvlhčím. Nakonec pařník zakryji víkem (plastovým nebo alternativně fólií s dírkami) a uložím jej do místnosti s konstantní teplotou. Většinou na parapet k oknu, protože hold jinde není lepší místo.

Výsev papriček

Vodní rozstřikovač

Optimální teplota pro klíčení semen paprik je kolem 25°C. Této teploty v běžných místnostech nedosáhnete. Ze zkušenosti vím, že i v chladnějších pokojích (kolem 21°C) semena vzklíčí. Avšak pařník nebo truhlík musí mít víko s otvory! Místo víka můžeme použít i děrovanou fólii.

A takto se semínka papriček probouzí k životu. Prvním znakem,že se něco děje, je mírné nadzvednutí substrátu v místě semínek.

Klíčení

Malé sazeničky paprik

Semenáčky přepíchám do kelímků od jogurtu (s propíchnutým dnem) nebo do květináčů o průměru 6-10 cm. Za 3 měsíce od výsevu semen provádím výsadbu do skleníku, v mém případě spíše do polo-skleníku, protože střechu tvoří vyztužená fólie na fóliovníky a boky skleněné tabule...samozřejmě si musím dávat pozor na pozdní jarní mrazíky.

Výsadba

(za 2-3 měsíce po výsevu - v druhé polovině května)

Na předem připravené místo (tráva/sláma, kompost, hlína) vysadím pěkné vzrostlé a otužené rostlinky ve sponu 40 cm (případně větším). U některých druhů je potřeba zaklepat vedle rostlinek dřevěné tyčky, které budou tvořit jejich oporu (hlavně u paprik s velkými plody).

Sazenice paprik banánového typu

Na co si dát pozor!

  • kvalitní osivo je základ - stojí i několik desítek korun (při nákupu si kontrolujte počet semen)
  • kvalitní substrát
  • je potřeba dodržet konstantní teplotu - nevhodné je umístění na přímém radiátoru

Pěstování paprik - pravidla, kterých se řídím

  • pravidelně zalévám, aby nedocházelo k opadávání listů
  • na začátku vegetace a v průběhu růstu přihnojuji univerzálním hnojivem - Kristalon Start. (10g hnojiva je na 10l vody) ... tip: článek o hnojení rajčat, paprik zde
  • v období kvetení a tvorby plodů používám - Kristalon Plod a květ (10g hnojiva je na 10l vody)
  • hnojení - pozor na předávkování, všeho s mírou
  • nezapomínám na pravidelné mulčování (kypření ztvrdlé vrstvy povrchu kolem rostlinek, které vzniká po zalévání)
  • velké rostlinky s velkými plody potřebuji oporu, jinak se mohou vyvrátit. Riziko vyvrácení existuje i u menších rostlinek: při venkovním pěstování. Letní bouřky dokáží velkou paseku. Vhodným umístěním paprik na závětrné straně, lze tomuto problému předcházet.

Čtěte také další články o pěstování - bylinek, petržele, kopru, keříčkových rajčat, jahod, ostružin

Papriky pěstované ve skleníku

Výhoda pěstování paprik ve sklenících spočívá ve větší míře odolnosti proti povětrnostním podmínkám. Skleník může paprikám dopřát lepší mikroklima, které silně podpoří růst listů a nasazování plodů. Pozor si však musíme dát pří vysokých intenzitách slunce. V této době je potřeba papričky chránit před přehřátím větráním případně i stíněním.

Pozor na teplotní šok skleněných výplní. Osobně raději využívám fóliovníku nebo kombinace foliovníku a skla (střecha je z folie a boky z ornamentního skla)

Škůdci a choroby

Nejčastějším škůdcem jsou mšice, které škodí rostlinám - přenosem různých viróz, ale i vlastním sáním. Další škůdci: svinutky, třásněnky.

Za většího tepla a vlhka se můžeme setkat s plísní paprikovou. Důležitá je prevence. Neměli bychom pěstovat papriky po rajčatech ani po sobě. Papriky mají společné choroby s rajčaty!

Sklizeň, skladování a zpracování

Sklízíme za 3 až 4 měsíce po výsadbě. Časově jsou papriky náročnější než rajčata - kdy sklízíme rajčata.

Při teplotě kolem 12-14°C lze plody skladovat až 2 týdny.

Při větším množství je vhodné papriky zavařit do sladkokyselého nálevu nebo sušit v sušičce nebo na slunci. Papriky rozkrojíme a odstraníme z nich semena. Položíme na mřížku a necháme vysušit. Po vysušení vkládáme například do sklenic s drátěným uzávěrem.

Červená a žlutá paprika - KAPIE

Červená a žlutá paprika - KAPIE (Autor photodeus CC)

Základní druhy paprik

  • Kapie, sladká (nepálivá) paprika - Vyskytuje se v různých barvách od zelené po žlutou až červenou. Jejich plody se vyznačují větší velikostí a neobsahují kapsaicin, který je zodpovědný za pálivou chuť. Hybridní kapie - RAFAELA F1, RADUZA F1
  • Chilli papričky (feferonky) - malé papričky se silnou vůní a pálivou chutí. Přirozeně se vyskytují převážně v tropických oblastech (Mexika, Jižní a Střední Ameriky, Činy, Japonska, ale i v oblastech Afriky...). Chilli je považováno za afrodisiakum. Má příznivé účinky na zažívání, ale při větším množství působí dráždivě. Kapsaicin (zodpovědný za pálivost) je rozpustný v tucích i alkoholu. Zmírnění pálivosti - mléčnými výrobky.
  • Paprička habanero - se řadí mezi nejpálivější papriky. Můžeme se setkat s různými barevnými odstíny (od červené, bílé, hnědé, až po oranžové a růžové...). Plody dorůstají délky 4 až 6 cm a mají nepravidelný tvar. Semínka Habanero - Cheiro Pessego, Fatalii, Scotch Bonnet Red...

Různé druhy paprik

Různé druhy paprik mají odlišnou velikost, tvar i barvu. Vidíme, že papriky mohou být dlouhé, široké, úzké, s barvou od světle žluté po tmavě rudou. (Autor 47108884@N07 CC)

Článek aktualizován 2.1.2025 při hodnocení: 4.44/5 (18 hlasů)

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 4.44/5 (18 hlasů)


Související články