Menu
Úvod  › 

Jak sušit rajčata na Slunci?

Možná se to zdá jako něco nemožného, ale rajčata nemusíme spotřebovat hned po sklizni. Ke zvýšení doby jejich trvanlivosti, stačí velmi málo. Usušit je. V našem článku se zaměříme nejen na odpověď na otázku: "Jak sušit rajčata na Slunci?". Ale také se zmíníme o Číně, ve které jsou rajčata sušena opravdu ve velkém. V neposlední řadě se zaměříme i na úskalí, kterých bychom se měli při této činnosti vyvarovat. 

Čína suší ve velkém

V Číně není nic nemožné. I proto nás nepřekvapilo, že právě tady suší rajčata na Slunci ve velkém. Obrovské rajčatové plantáže v provincii Xinjiang produkují tolik rajčat, že v čerstvém stavu by bylo skoro nemožné je beze ztrát distribuovat. Není tak překvapením, že právě tady najdeme jednu z největších přirozených "sušiček" rajčat na světě. 

Žádné složitosti

V Číně si se sušením rajčat nedělají vůbec hlavu. Pracovníky vybaví pouze ostrým nožem a proces může začít. Na obřích pásech jsou pak rajčata krájena na poloviny, a pak už vše závisí na Slunci a intenzitě jeho záření. Zásadní je prý pouze dohled pracovníků, kteří bedlivě sledují průběh procesu a případně vybírají části, které nejsou vhodné pro následnou distribuci.

  • Z provincie Xinjiang pochází více než 80% čínské produkce sušených rajčat. 

Tato dominance z Číny opět tvoří velmoc, která diktuje cenu produktu. Pokud k tomu přičteme kreativitu a následné ochucení sušených plodů kořením a olejem, tak právě čínská sušená rajčata patří k těm nejchutnějším. 

Jak sušit rajčata doma?

Výběr plodů

Než začneme s přípravou a následným sušením rajčat, tak je důležité vybrat správné druhy rajčat. Nejlepší jsou pro domácí sušení masitá a pevná rajčata s nízkým obsahem šťávy. Výběr plodů je velmi důležitý, protože právě od kvality rajčat a obsahu šťávu se odvíjí doba, po kterou musí být rajčata vystavena slunečním paprskům, aby dokonale vyschla. 

Příprava rajčat na sušení

Předtím než začneme rajčata sušit, je třeba několika přípravných kroků. Bez nich by se celý proces nemusel zdařit:

  • Odstranění stopek - jednoduchý, ale velmi důležitý krok
  • Umytí plodů - zásadní pro budoucí konzumaci. Sušená rajčata by se myla podstatně hůře než čerstvé plody
  • Důkladné osušení - je důležité, protože jakákoli voda zpomaluje proces sušení
  • Nakrájení rajčat - nejlepší se jeví rozkrojení na půlky nebo čtvrtky

U velkých rajčat, která mají hodně dužiny, popř. i semínek, se postupuje obdobně. Pouze je důležité semínka i dužiny před sušením odstranit. Tyto větší plody pak krájíme na plátky o šířce 1-2 cm tak, aby byl urychlen proces sušení. Naopak u malých cherry rajčat je možné sušení celých plodů rozkrojených pouze na polovinu. 

  • Pozor si dejte především na velikost sušených rajčat. Kousky nesmí být příliš malé, protože sušením ztrácí objem. 

Úskalí a překážky při sušení na Slunci

Rajčata sušená na Slunci jsou báječnou pochutinou. Oproti sušení v troubě nebo sušičce mají však několik málo úskalí. Ta jsou překonatelná, pokud máme trpělivost a věříme, že to bude stát za to. 

Drobná úskalí

  • Delší doba sušení
  • Potřeba dostatečného množství slunečních paprsků

Samotné sušení

Pro sušení rajčat na Slunci můžeme použít drátěná síta určená k sušení hub, popř. plastová prkénka. Před sušením rajčat se síta musí potřít olejem, a pak je možné na ně položit plátky rajčat. Následně rajčata osolíme, okořeníme, popř. na ně poklademe bylinky jako jsou bazalka, nebo rozmarýn a proces může zažít. Pokud budete mít štěstí a Slunce bude dostatečně silné, tak za tři dny můžete mít sušená rajčata. Pokud chcete mít vše připraveno ke konzumaci rychleji, pak krájejte rajčata na užší plátky. 

  • Na noc je nutné vše schovat do domu, jinak by rajčata zvlhla rosou.

Pokud se Vám vše podaří, tak získáte kožovitá a vláčná sušená rajčata, která budou zbavena tekutiny. Neměla by však být tvrdá. Pak už stačí pouze popřát: "Dobrou chuť".