Úvod  ›   ›   › 

Kompletní rádce - sušení ovoce

Již v dávných dobách člověk poznal, že jídlo nemusí vždy okamžitě spotřebovat. Při objevování způsobů a metod konzervování si velmi brzy osvojil i techniku sušení ovoce. A ani stovky a tisíce let, po které se využívá, jí neubraly nic na oblibě a objektivních výhodách. Jaké to jsou? A proč je sušení ovoce to pravé i pro vás?

Proč sušit ovoce?

Sušení ovoce je postup, při kterém se v něm maximálně sníží obsah vody. Právě voda totiž umožňuje bakteriím, plísním a dalším organismům přežívat a množit se. Bez této základní podmínky se jim nebude dařit, nebudou probíhat žádné rozkladné procesy a sušené ovoce bude tím pádem možné uchovávat po velmi dlouhou dobu.

Sušení navíc nepřipraví ovoce o vitamíny (jistou výjimku představuje vitamín C, kterého přece jen trochu ubyde), minerální látky či stopové prvky a je tak velmi zdravé. Sušením jsou uchovány i jeho další vlastnosti jako je barva, aroma a samozřejmě chuť.

Sušené ovoce se tak může stát výborným zdrojem zdraví prospěšných látek pro zimní období, kdy čerstvé ovoce není k dispozici, resp. lze koupit pouze ovoce dovážené, které často neobsahuje příliš mnoho vitamínů. Navíc je sušené ovoce dobré chuťově a může tak být chutnou, zdravou a rychlou svačinkou.

Jaké ovoce lze sušit?

Odpověď na otázku uvedenou v názvu tohoto odstavce je velice snadná: prakticky jakékoliv. Sušením lze konzervovat všechny druhy ovoce a záleží čistě na vašich preferencích a chutích. Pro sušení všech druhů ovoce ale platí jistá obecná pravidla.

Pro sušení vybíráme pouze ovoce, které je čisté a není na něm plíseň. Aby byl obsah vitamínů a dalších důležitých látek co nejvyšší, vybírejte ovoce zralé (nemělo by být ale přezrálé). Omytí věnujte speciální pozornost zvláště v případě, že jde o ovoce kupované, neboť je často ošetřeno různými postřiky apod. Ovoce ale neloupejte, ve slupkách je často vitamínů nejvíce!

Kdy je vhodná doba pro sušení ovoce?

Pro sušení ovoce je vhodná doba vždy, když máte k dispozici kvalitní, čerstvé a zralé ovoce. To samozřejmě znamená, že nejčastěji se bude ovoce v létě. A pokud chcete sušit pouze ovoce ze své zahrádky, nemáte jinou možnost než počkat, až vám uzraje. Doba sušení ovoce se tak bude řídit pouze časem sklizně vaší úrody.

Způsoby sušení ovoce

Ovoce lze zbavit vody různými způsoby. Jedná se především o ty následující:

  • Sušení na venkovním vzduchu
  • Sušení v interiéru
  • Sušení v troubě
  • Sušení v sušiče
  • Sušení mrazem

Sušení na venkovním vzduchu

Pro sušení ovoce obecně platí, že je třeba sušit tak, aby proces nebyl příliš pomalý, neboť by ovoce mohlo v jeho průběhu chytit plíseň, současně by ale nemělo být sušeno příliš rychle, tj. při příliš vysoké teplotě, neboť to by mohlo způsobit ztrátu některých důležitých látek. Sušení na venkovním vzduchu může být ideálním způsobem, jak zajistit splnění všech těchto podmínek. Ovoce ale nesušte na přímém letním slunci.

Sušení v interiéru

Pokud počasí snahám o sušení ovoce příliš nepřeje, můžete se o totéž pokusit doma. Pokud ovoce rozprostřete nad radiátor, úspěchu se doberete také.

Sušení v troubě

Tento způsob volí při sušení ovoce většina lidí. Připravené ovoce rozprostřete na pečící papír a nastavte teplotu na nějakých 50-60°C. U starších typů bez regulace teploty je sušení obtížnější, neboť většinou hřejí na vyšší teplotu a existuje tak riziko toho, že ovoce „spálíte“, nikoliv správně vysušíte.

Sušení v sušičce

Sušička potravin je elegantním řešením. Její koupě se vyplatí samozřejmě především těm, kteří si chtějí nejen ovoce, ale i zeleninu nebo třeba houby, sušit častěji. Použití sušičky je snadné a tyto přístroje umožňují vytvořit pro sušení ovoce ty správné podmínky.

Sušení mrazem

Zajímavou metodou sušení ovoce je tzv. lyofilizace neboli sušení mrazem. Ten spočívá v rychlém zamražení čerstvě sklizeného ovoce na -30°C a následném sušení při ještě nižších teplotách (až -60°C). I tento způsob sušení zajistí udržení všech vlastností ovoce i obsahu vitamínů a dalších významných látek.

Pravidla pro sušení ovoce

O nastavení teploty při sušení ovoce již byla řeč. Kromě toho ale platí i další pravidla, díky kterým bude výsledek vašeho snažení vždy maximálně kvalitní. Je ale dobré mít realistická očekávání. Buďte si vědomi toho, že sušené meruňky jasně oranžové barvy, které znáte z obchodu, si prostě doma nevyrobíte. Je to ale dobře, neboť těchto na první pohled lákavých barev je dosahováno za cenu přídavku umělých přidaných látek.

Některé ovoce má ale při sušení tendenci zhnědnout až příliš. Tomu se lze vyhnout tím, že jej nejprve vložíme na chvíli do vody s trochou citronové šťávy. Je také vhodné sušit ovoce tak, aby k němu mohl vzduch i zespodu, tj. na podložce s otvory apod.

Skladování sušeného ovoce

Pokud budete sušené ovoce skladovat správně, může vám vydržet opravdu dlouho, třeba i několik let. Je ale nutné, aby se k němu nedostala vlhkost. To znamená, že ovoce by mělo být v uzavřených nádobách a k tomu v místnosti, kde je malá vlhkost. Vhodné jsou pro uložení dóziček se sušeným ovocem spíže, naopak nevhodná je kuchyň, ve které je díky vaření vlhkost přece jen vyšší.

Uzavřená nádoba zabrání i proniknutí prachu a v neposlední řadě i nechvalně známých potravinových molů. Ti jsou schopni proniknout i do zdánlivě nedostupných nádob, dejte si proto pozor na to, aby nádoba byla uzavřena opravdu vzduchotěsně.

Pokud chcete, aby vám nasušené ovoce vydrželo opravdu co nejdéle, dbejte i na to, aby bylo v nádobách uloženo ve tmě a při pokojové teplotě či v chladu.

Chyby při sušení ovoce

Nejčastější chyby při sušení ovoce souvisí s nedodržováním právě těch pravidel, o kterých již byla řeč. Tou první je používání nezralého nebo naopak přezrálého ovoce či jeho nedostatečné omytí. To všechno může kvalitu nasušeného ovoce snížit.

Další chybou je příliš prudké sušení. Nastavení vysoké teplotě v troubě nebo sušení na přímém pražícím slunci taktéž zbaví ovoce velké části těch jeho vlastností, o které nám jde především.

V neposlední řadě se potom až příliš často stává, že lidé nechají dobře nasušené ovoce pokazit tím, že nevěnují pozornost správnému skladování. Pokud necháte ovoce zvlhnout, chytit plíseň, nebo na něj pozvete hmyz, vaše snaha přijde vniveč.

Jak využít sušené ovoce?

Sušené ovoce lze samozřejmě jíst samotné. Určitě je lepší sahat při sledování filmu do misky s křížalami nebo jiným ovocem než do misky se smaženými brambůrky či přesolenými ořechy. Kromě toho si ale můžete sušené ovoce přimíchat i do jogurtu, do musli apod.

Sušení ovoce se tedy rozhodně vyplatí. Pokud je zdravý životní styl i vaším heslem, sušené ovoce byste vynechávat neměli.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články