Úvod  › 

Pěstování pažitky na zahrádce

Pažitka je bylinka, která by neměla chybět v žádné zahradě ani na balkoně. Je velmi chutná a zdravá, ale také krásně vypadá. Má jemné zelené stvoly, které od května do července kvetou jedlými fialovými květy. Pěstování pažitky je nenáročné, ale pokud chcete mít opravdu hustý a voňavý porost, vyplatí se jí věnovat trochu péče. Přečtěte si, jak pažitku pěstovat, vysévat, množit, pečovat o ni, sklízet i na co dobrého ji využít.

Jak vybrat správné stanoviště pro pažitku?

Pažitka nejlépe roste na slunném nebo mírně polostinném místě, které je chráněné před silným větrem. Slunce podporuje její růst i intenzitu chuti, ale přílišné množství slunečního záření v létě může způsobit rychlejší vybíhání do květu. Ideálně vyberte místo s dopoledním sluncem a odpoledním stínem.

Co se týče polohy, pažitce se daří jak na klasickém záhoně, tak v nádobách. Výhodou květináče je snadné přenesení na chráněné místo v zimě nebo lepší kontrola vlhkosti půdy. V zahradě je možné ji pěstovat i na okraji záhonu nebo mezi zeleninou, její vůně může navíc odpuzovat některé škůdce.

Půda by měla být kyprá, dobře propustná, bohatá na humus a neustále mírně vlhká. Ideálně s neutrální až mírně zásaditou reakcí (pH kolem 6–7).

Jak pažitku vysévat?

Pažitku můžete vysévat přímo na záhon nebo si můžete předpěstovat sadbu doma. Nejvhodnější doba pro výsev je od března do května, případně v srpnu, pokud chcete založit nový porost po letní sklizni.

Postup výsevu krok za krokem

  1. Zvolte místo s dostatkem světla a připravte půdu, kterou před výsevem dobře prokypřete a zbavte plevele.
  2. Semena vysévejte mělce, do hloubky asi 1 cm. Můžete je rozhodit řídce do řádků vzdálených cca 20 cm.
  3. Po výsevu je jemně zasypte zeminou a lehce přitlačte.

Pažitka klíčí pomalu, proto buďte trpěliví, první klíčky se objeví zhruba za 2–3 týdny. Mladé rostlinky poté můžete lehce protrhat, aby měly dostatek místa ke zhoustnutí.

Jak můžete pažitku množit?

Pokud už máte na zahradě pažitku delší dobu, možná jste si všimli, že trs může po čase začít řídnout. V takovém případě je ideální čas na jeho rozdělení a omlazení.

Množení dělením trsu

  • Nejlepší doba je brzy na jaře nebo na podzim.
  • Vykopněte celý trs a ostrým nožem nebo rukama ho rozdělte na několik částí, každá část by měla mít kořeny i zelenou rostlinu pažitky.
  • Jednotlivé části zasaďte zpět do připravené půdy, zalijte a zamulčujte.

Díky tomuto způsobu můžete rozšířit porost nebo můžete pažitku jednoduše darovat známým.

Jak o pažitku pečovat?

Pažitka má ráda stálou vlhkost, takže udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou, protože nesnáší přemokření. Pravidelná zálivka je důležitá hlavně v horkých dnech nebo pokud ji pěstujete v nádobách, kde půda rychleji vysychá. Pažitku zalévejte raději ke kořenům, nejlépe ráno nebo večer.

Na jaře ji přihnojte organickým hnojivem, například kompostem nebo rostlinným výluhem, třeba z kopřiv. Minerální hnojiva volte opatrně, neměla by obsahovat příliš dusíku, který může negativně ovlivnit chuť.

Nutné je také pravidelné stříhání, které podporuje houstnutí. Pažitku stříhejte vždy nízko, asi 2–3 cm nad zemí. Na podzim můžete provést poslední sestřih před zazimováním.

Jak pažitku připravit a chránit na zimu?

Pažitka je mrazuvzdorná, ale ne vždy přečká zimu bez újmy, zvlášť při střídání teplot a pokud není chráněna sněhovou pokrývkou. V záhonu ji můžete chránit slabou vrstvou mulče pomocí slámy, listí nebo chvojí. Pokud ji máte v nádobách, tak ji raději přeneste do chladné světlé místnosti nebo přikryjte netkanou textilií.

Pokud chcete mít čerstvou pažitku i v zimě, můžete část rostlin přesadit do květináče a pěstovat na světlém parapetu. Roste sice pomaleji, ale při teplotě kolem 15 °C a pravidelné zálivce vám poskytne zelené výhonky i v zimě.

Sklízení pažitky a její využití

Sklizeň začíná zhruba 8–10 týdnů po výsevu, během sezóny můžete sklízet opakovaně, zhruba každé 3 týdny. Nejlépe sbírejte celé snopky pažitky, nikoliv jednotlivé stvoly, aby rostlina nezůstávala trhaná a mohla pravidelně obrůstat, pak rovnoměrně regeneruje. Nejchutnější jsou výhonky, když jsou mladé, ale sklízet můžete prakticky po celou sezóny až do podzimu.

Jaké využití má pažitka?

  • Čerstvá pažitka je výborným pomocníkem v kuchyni, využít ji můžete do pomazánek, na chleba s máslem, do poléveksalátů i omelet.
  • Větší množství lze nasekat a zamrazit, případně nasušit, při sušení ale trochu ztrácí chuť.
  • Konzumovat můžete i fialové květy pažitky, které jsou jedlé, mají jemně cibulovou chuť a krásně ozdobí saláty nebo slaná pečená jídla.
  • Pažitka má i mírně antiseptické účinky a podporuje trávení. V lidovém léčitelství se využívala jako jarní očistná bylina.

Pažitka je nenáročná, odolná a vděčná bylinka, která vás potěší po celou sezónu. S trochou péče a pravidelným střihem získáte bohatý porost plný chuti i vůně.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)