Úvod

Jak zavařit rajčata, abyste je měli v zimě po ruce?

Rajčata patří k letním pokladům zahrady, ale jak dlouho trvá, než se vypěstují, tak jejich sezóna rychle uteče. Díky zavařování si jejich chuť můžete uchovat i na zimu a mít tak po ruce celá rajčata i hotové omáčky. V článku najdete různé způsoby zavařování, ale hlavně podrobný postup, jak rajčata správně zavařit, aby vám v zimě vydržela.

Možné způsoby zavařování

Rajčata můžete zavařovat v několika podobách. Každá z nich má jinou chuť a hodí k něčemu jinému. Zavařit si tak můžete přesně to, co se vám bude při zimním vaření hodit. Na jaké způsoby je možné rajčata zavařovat?

  • Celá loupaná rajčata – jsou vhodná jako základ do polévek, omáček nebo třeba na pečená jídla. Jsou univerzální a chuťově jemná.
  • Rajčata nakrájená na kousky – ideální na rychlou zeleninovou směs nebo pod maso, skvěle se kombinují s bylinkami.
  • Rajčatové pyré nebo omáčka – oceníte je hlavně v zimě při vaření těstovin, pizzy, lasagní nebo guláše. Omáčky můžete využít i jako základ domácího kečupu.
  • Rajčata s bylinkami nebo kořením – zavařit je můžete s konkrétní chutí a vůní, hodí se k nim bazalka, oregano, tymián, česnek, chilli nebo bobkový list. Takto zavařená rajčata máte rovnou připravená k vaření, často není potřeba už ani nic dochucovat.

Díky rozmanitosti můžete každou sklenici využít jinak podle typu jídla. Usnadníte si tak i přemýšlení o tom, co vařit – sáhnete po hotovém základu a máte během chvilky chutné jídlo.

Jaká rajčata zavařovat?

Na zavařování se nejlépe hodí plně vyzrálá, pevná rajčata s intenzivní chutí. Dobré jsou masité odrůdy s menším množstvím šťávy, která při vaření neztrácí objem, jako je San MarzanoRoma nebo klasická tyčková rajčata. Kulatá salátová rajčata můžete použít také, ale vyplatí se je předem přecedit nebo déle svařovat, aby směs nebyla příliš řídká.

Pokud rajčata zavařujete pravidelně, myslete na to už při plánování výsadby na další rok. Vybírejte masité odrůdy, které mají pevnou dužinu, málo semen a výbornou chuť i po tepelné úpravě.

Příprava před zavařováním

Ještě než se pustíte přímo do zavařování, je nutné rajčata důkladně připravit. Omyjte je, zbavte stopek a připravte je podle způsobu zpracování, který jste si vybrali.

Rajčata do omáček a pyré můžete nakrájet a rovnou rozmixovat, případně krátce povařit a propasírovat přes síto, abyste odstranili semínka a zbytky slupky, zlepšíte tím strukturu zejména u jemných omáček.

Pokud budete zavařovat celá rajčata, nezapomeňte je oloupat, odstraní se tak hořkost. Jak na loupání rajčat?

  • Udělejte na špičce každého rajčete mělký křížek, ponořte je na 20–30 sekund do vroucí vody, a pak ihned přendejte do studené. Slupka se poté snadno stáhne.

A co se vám při přípravě bude hodit kromě sklenic? Zavařování není náročné, ale tyto pomůcky vám mohou práci usnadnit:

  • Široký trychtýř na plnění sklenic,
  • kleště nebo chňapky na manipulaci s horkými sklenicemi,
  • pasírovač nebo jemné síto na hladké pyré,
  • zavařovací hrnec s termostatem vám může usnadnit práci, obzvlášť při větším množství zavařování,
  • štítky nebo fixku na označení sklenic, po pár měsících už nepoznáte, co je omáčka a co pyré.

Zavařování krok za krokem

Samotné zavařování můžete dělat buď ve vodní lázni nebo v troubě. Každý způsob má své výhody, ale postup je podobný. Jak postupovat a čím začít?

  1. Příprava sklenic
    Velmi důležitý bod je příprava sklenic a víček. Důkladně je umyjte a sterilizujte – buď v troubě (na 100 °C asi 10–15 minut), v myčce na vysoký stupeň nebo je můžete vyvařit ve vodě. Víčka používejte ideálně nová nebo ta, která dobře těsní.
  2. Naplnění sklenic
    Sklenice plňte ještě teplými rajčaty až asi 1–1,5 cm pod okraj. Pokud chcete, aby vám déle vydržely, můžete přidat špetku soli nebo kapku citronové šťávy, což pomůže stabilizovat kyselost. Důležité je, aby okraje sklenic byly čisté, jinak by víčko nemuselo správně přilnout.
  3. Zavařování
    • Ve vodní lázni: Do hrnce dejte utěrku, postavte sklenice a zalijte vodou zhruba do tří čtvrtin jejich výšky. Zavařujte při 85–90 °C, podle obsahu zhruba 30–40 minut.
    • V troubě: Sklenice postavte na plech s vodou, troubu zapněte na 180 °C a zavařujte asi 25–30 minut. Po vypnutí nechte dojít v troubě ještě dalších 10–15 minut.
  4. Vychladnutí sklenic
    Po vyndání sklenice otočte dnem vzhůru a nechte pomalu vychladnout na pokojovou teplotu. Neurychlujte tento krok, během postupného chladnutí se sklenice smršťuje, a tím vytváří podtlak uvnitř sklenice a víčko bude dobře těsnit.
  5. Kontrola víček a uskladnění
    Po vychladnutí zkontrolujte, že víčko pevně drží. Poznáte to tak, že by se nemělo prohýbat. Skladujte je na chladném a tmavém místě, nejlépe ve spíži nebo sklepě. Takto zavařená rajčata vydrží klidně i rok.

Domácí zavařená rajčata jsou chutnější, voňavější a bez zbytečných přísad. V zimě je v kuchyni můžete využít na desítky způsobů. Stačí toto zpracování rajčat jednou vyzkoušet a sklenice se stanou nepostradatelnou pomůckou při vašem vaření.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články