Úvod  › 

Jak uchovat čerstvý česnek ve sklenici

Česnek je jednou ze základních surovin české kuchyně, a také výborným přírodním antibiotikem. Pěstujete-li česnek nebo jej kupujete ve velkém množství od místních pěstitelů, jistě jste se již setkali s problémem jeho uskladnění. Zatímco v rodinných domech lze česnek skladovat na několik způsobů, v bytech jsou obvykle tyto možnosti velmi omezené a je nutné přistupovat k alternativním postupům, které pomáhají zachovat jeho příjemnou chuť, aroma i účinné látky, které obsahuje.

Alternativní způsoby skladování česneku ve sklenici

Česnek vyžaduje pro skladování především optimální vlhkost a nižší teploty. Neoloupaný ve stroužcích by měl být skladován ve větraných prostorách ideálně v závěsných hlavách, pokud je potřeba jej uskladnit kompaktně, je možné jej buď vložit do textilního nebo papírového pytlíku a skladovat na vzduchu, nebo jej uzavřít do sklenic a uchovávat v ledničce, případně v plastových pytlících v mrazáku (zde však riskujeme právě ztrátu chuti. Pokud se rozhodnete česnek uložit do lednice, je potřeba jej vložit do uzavřené nádoby, aby se minimalizoval přístup vlhkosti. Při skladování ve sklenici je potřeba česnek náležitě ošetřit, a to těmito způsoby:

  • neloupaný se solným zásypem
  • neloupaný česnek proložený papírem
  • loupaný v oleji nebo solném roztoku
  • drcený se solným zásypem
  • sušený

Neloupaný česnek ve sklenici

Ponecháte-li česnek neloupaný, je možné jej naskládat nahusto do sklenice a prosypat solí. Sůl stroužky zakonzervuje a zajistí regulaci vlhkosti ve sklenici. Místo soli lze použít papírovou utěrku, kterou stroužky česneku při skládání do sklenice prokládáme. Sklenici je nakonec nutné dobře uzavřít, aby se prostředí uvnitř nádoby stabilizovalo.

Loupaný česnek v nálevu

Nelze-li česnek skladovat ve větraném prostoru, je možné jej oloupat a ponechat ve sklenici v lednici v odpovídajícím nálevu. Nálev lze připravit buď z oleje (nebo také z vepřového sádla), který zabrání nejen přístupu vlhkosti, ale také plísní a bakterií. Alternativně lze použít 20% solný nálev (S dílky vody na jeden dílek kuchyňské soli).

Drcený česnek

Velmi vhodným způsobem úpravy je nadrcení, prolisování nebo utření česneku do homogenní kaše. Tu je potřeba smíchat se solí (ideálně 1 dílek soli na 4 dílky česnekové hmoty). Kaši lze opět vložit do sklenice a uchovávat v lednici.

Sušený česnek

Česnek lze také oloupat, nakrájet na plátky a nechat vysušit. Sušený česnek se následně pomele a používá jako koření.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.18/5 (11 hlasů)


Související články