Úvod  › 

Jak naložit česnek do soli?

Česnek naložený v soli představuje vhodný způsob jeho uchovávání. V čem tkví výhody oproti jiným metodám a jak na to?

Proč nakládat česnek do soli

Česnek lze zpracovávat mnoha způsoby. Nabízí se mražení, nakládání do soli i do oleje. Každý postup má své přednosti i nevýhody.

Mražení se dle dosavadních zkušeností nejeví jako příliš vhodná metoda. Nakládání do oleje s s sebou zase nese riziko napadení bakterií Clostridium botulinum. Ta může vyvolat život ohrožující onemocnění botulismus. Tato bakterie potřebuje pro svůj zdárný růst prostředí s nízkým obsahem kyslíku. Riskantní jsou z tohoto pohledu zejména podomácku vyrobené konzervy, nakládaný česnek nevyjímaje.

Oproti tomu lze nakládání do soli považovat za metodu účinnou a prostou výraznějších rizik. Sůl je vysoce účinný konzervant, o čemž dobře věděly již naše babičky, které metodu nakládání do soli znaly a velmi často využívaly.

Jak se používá česnek naložený v soli

Naložení česneku do soli je nenáročný postup, který nám pomůže uchovat například přebytky ze zahrádky. Pokud máte vlastní česnek, který nestíháte spotřebovat, je jednoznačně škoda nechat ho zplesnivět.

Takto uchovaný česnek si ponechává své původní vlastnosti. Můžeme jej dále používat stejně jako ten čerstvý. Je vhodné ho dále použít například k masu nebo klasicky na topinku. Ovšem pozor, počítejte s tím, že je česnek stále naložený v soli, jídlo vám tedy okoření nejen charakteristicky štiplavou chutí, ale i dostatečně osolí.

Recept na naložení česneku

Obvyklý poměr uvádí na 1 kg čerstvého česneku použití 300 g soli. Veškerý česnek nejprve oloupejte.

Některé recepty doporučují česnek prolisovat a smíchat se solí, aby se vytvořila pasta. Můžete však jednoduše naložit i celé stroužky. Česnek naklademe do čisté a vymyté sklenice, vhodné jsou menší skleničky, například od dětské přesnídávky. V obou případech je nutné si pohlídat, aby vrchní vrstvu tvořila sůl. Následně můžeme sklenice uzavřít a skladovat na temném a chladném místě, vhodná je také lednička.

Obdobou tohoto receptu je česneková pasta se sádlem. Oproti původnímu předpisu obsahuje navíc sádlo a mírně upravuje poměr soli. Na kilogram česneku budete potřebovat 20 dekagramů soli a zhruba 25 dekagramů sádla.

Opět si oloupeme česnek, prolisujeme a v misce smícháme se solí. Sádlo necháme rozpustit na pánvi, ale nesmažíme. Vmícháme česnek se solí a počkáme, dokud nám na pánvi nezačne celá směs pěnit. Odstavíme a plníme do vymytých sklenic, které poté zavíčkujeme.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.38/5 (8 hlasů)

Související články