Menu
Úvod  › 

Jak uchovat oloupaný česnek?

Česnek je pro svou léčivou sílu nazýván přírodním antibiotikem. Je to všelék a můžeme ho využít nejen v kuchyni, ale i jako prevenci proti chorobám. Neoloupaný česnek bychom měli skladovat v suchu, tmě a při teplotě do 15°C. Skladujete- li česnek v lednici, děláte chybu. Česnek zezelená a zplesniví a palice se rychleji scvrknou.

Pokud nemáte doma dostatek místa pro uskladnění česneku mimo lednici, nebo jste milovníci nakládaných věcí a česneku, čtěte dál. 

 V tomto článku se dozvíte:

1) jak naložit česnek tak, aby byl zdravotně nezávadný 

2) jak si připravíte česnekovou pastu

3) jak si připravíte česnekový likér „pro lepší bytí“

1) Jak naložit česnek tak, aby byl zdravotně nezávadný

a) Rizika nakládání česneku v oleji

Dlouhodobé skladování česneku v oleji není bezpečné pro naše zdraví. Česnek se řadí mezi méně kyselou zeleninu a hrozí mu tedy napadení bakterií Clostridium botulinum. Ta se rozmnožuje pouze v prostředí, kde není kyslík. Pokud naložíme česnek do oleje, dáme bakterii ideální podmínky pro množení. Pozor, na česneku nejsou žádné viditelné znaky. Poznáte to až dle následků.

b) Nakládání v octu

V obchodech můžeme také najít naložený česnek. Zde do něj přidávají např. kyselinu askorbovou, která reguluje kyselost, a kvasný ocet lihový.

I my doma si česnek můžeme bezpečně naložit.

Postup:

  • Suroviny: 2-3 paličky česneku, 1ks citrónu, 1l octu, sůl, cukr, feferon
  • Příprava: Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Přidáme citrónovou šťávu a přilijeme 200ml studené vody, uzavřeme do krabičky a necháme min. 12 hodin uležet. Poté ho přecedíme, omyjeme pořádně ve studené vodě, abychom ho zbavili citrónové šťávy, dáme ho do sklenice a nalijeme až po okraj ocet. Takto naložený česnek Vám vydrží 2-3 měsíce
  • Využití: do omáček, na grilování, na minutky a bifteky a další.

2) Česneková pasta 

  • Suroviny: 1kg oloupaného česneku, 0,5kg soli
  • Postup: Oloupané stroužky česneku nastrouháme, prolisujeme nebo utřeme nožem a smícháme se solí. Měla by nám vzniknout kaše, popř. je možné i rozemlít v masovém mlýnku. Skladujeme na studeném místě, můžeme i v mrazáku.
  • Využití: Česnekovou pastu můžeme použít jako ochucovadlo do různých pokrmů např.: bifteky, minutky, chlebíčky, omáčky, topinky, do polévek, do pomazánek, na grilování a další.

3) Likér z česneku na všechny neduhy

  • Suroviny: 30ks stroužků česneku, 5 oloupaných a očištěných citrónů, 1 l vody
  • Postup: Citróny umyjeme a rozpůlíme. Stejně si připravíme i česnek a takto nachystané rozmixujeme na kaši. Poté přilijeme vodu a necháme projít varem. Slijeme a přecedíme přes síto a nalijeme do sklenic.
  • Využití: Štamprli likéru pijeme před každým jídlem. Již po 3 týdnech pravidelného pití cítíme v těle první účinky likéru. Po 3 týdnech kůru na týden vysadíme a po týdnu opakujeme.
  • Léčivé účinky: Odstraňuje tuk a vápník v cévách, udržuje správnou hladinu cholesterolu v krvi, posiluje srdce, upravuje tlak, působí jako prevence proti rakovině štítné žlázy, při paradentóze nebo kvasinkových potížích a podobně.