Cibulová zelenina

Pěstování pažitky v paneláku

Většina z nás zná pažitku jako bylinku nebo zeleninu, kterou především v zimním období náš organismus potřebuje. Zajistit si ji v tomto období čerstvou není až tak složité, protože ji můžeme pěstovat i doma. Její konzumace má pozitivní vliv na trávení, ale i na hospodaření těla s vápníkem nebo draslíkem. Zajímavostí je i vliv této bylinky na výši krevního tlaku. Pojďme si odpovědět na otázku: "Jak na pažitku na okně v paneláku?". 

Jak správně pěstovat česnek?

Česnek je bezesporu nedílnou součástí kuchyně každé správné hospodyňky. Typická česká jídla se bez jeho chuti prostě neobejdou. Bramborák by byl bez česneku pouhou plackou bez chuti a topinka by také nebyla tou chutnou a křupavou lahůdkou, kterou si často dáváme k večeři. Není však česnek jako česnek a palička zakoupená v supermarketu mnohdy postrádá to, co správný česnek má mít. A tím je chuť a síla. Samozřejmě ideálním řešením je vypěstovat si vlastní úrodu na zahrádce, ale ne vždy je naše snaha zdařilá. Pěstování česnek není složité, ale musíme vědět, jaké má tato rostlina nároky.

Jak uskladnit česnek?

Věděli jste, že první, zdokumentovanou léčivou rostlinou, kterou na světě používali, a stále používá je česnek? Starověké lékařské texty o česneku byly nalezeny jak v egyptských pyramidách, tak ve starověkých řeckých chrámech, dálné Číně, Indie.

Jak uchovat česnek?

Česnek patří neodmyslitelně nejen k české kuchyni, ale také k lidovému léčitelství. Nejlepší je čerstvý, ale jeho sezóna je u nás jen na jaře a na podzim. Jak ho tedy uchovat, aby nám vydržel kvalitní až do další sklizně? Ať už si česnek pěstujete sami, nebo ho nakupujete u svého farmáře či na trhu, měli byste si pamatovat pár věcí.

Jak skladovat cibuli?

Pokud se vám urodilo velké množství cibule, nebo se vám podařilo sehnat krásnou českou cibuli na farmářských trzích, určitě teď přemýšlíte nad tím, jak ji co nejlépe uskladnit. Byla by škoda tento krok podcenit, mohlo by se vám to vymstít v podobě mnoha kil shnilých plodů, což by byla velká škoda.

Jak a kdy sklízet cibuli?

Cibule je asi nejtradičnější surovinou naší evropské kuchyně. Proč? Protože dokáže zvýraznit chuť vařeného jídla, je vhodná do masové směsi, do salátu, i jen tak k jídlu, i když si při jejím krájení trochu pobrečíte. Zkrátka, je pro nás při vaření téměř nepostradatelná. Ovšem to, co se prodává v obchodech, je jen druhá úroveň cibule, sami si doma dokážete určitě vypěstovat lepší. Avšak jak na to? Zasadit ji, to je ještě celkem snadné, ale jak poznat, kdy je zralá? A jak ji efektivně sklidit a uskladnit?

Jak sázet cibuli?

Člověk jako velmi inteligentní tvor se během svého vývoje naučil využívat a zpracovávat prakticky všechno, co mu příroda nabízí. A rostliny, nebo chcete-li konkrétně, cibuli, nevyjímaje. Ostatně, zkuste si dnes představit tlačenku bez cibule, salát a jednohubky bez kroužků červené cibule nebo sekanou bez osmažené cibulky na brambory. Smutná myšlenka. Cibule do kuchyně zkrátka patří, ale ne nekvalitní asijská, která nemá pražádnou chuť a je plná chemikálií, aby přežila dlouhý transport, ale nejlépe naše vlastní, domácí.

Kdy a jak sázet česnek?

Pravý český česnek dokáže divy nejen v kuchyni, ale pomáhá také při nachlazení. Abychom sklidili opravdu kvalitní paličky, je potřeba vědět, jaké podmínky jsou k jeho pěstování ideální.

Kdy a jak sadit česnek?

Většina z nás už si jistě všimla čínského česneku, který firmy na náš trh dováží z východu. Je levný, na druhou stranu bez výraznější chuti a chybí mu všechno, na co jsme u česneku zvyklí my, Evropané. Do čínské kuchyně se bude hodit, ale těžko dodá na chuti bramboráku nebo pomazánce. Na to je naprosto nejlepší domácí, vámi vypěstovaný česnek. Ale protože ne každý z nás je rozený zahrádkář, měli bychom si projít alespoň základy jeho pěstování. Předně, kdy a jak ho zasadit.

Cibule vypěstovaná z vlastní zahrádky chutná nejlépe.

Umíte si snad představit vaření bez cibule? Příprava guláše, špízů nebo cibulačky by bez této prastaré suroviny nebyla vůbec možná. Cibule u nás patří k nejpěstovanějším druhům zeleniny a má k tomu dobrý důvod. Bohatý obsah vitamínů, minerálních a léčivých látek dělá z cibule zázračnou potravinu, prověřenou staletími. Téměř každý zahrádkář si na svém políčku každoročně vyhradí alespoň kus půdy pro její nasazení. Jak ale vybrat správnou odrůdu a jak postupovat při sázení?