Úvod  › 

Jak zabránit klíčení brambor?

Pěstujete brambory na zahrádce nebo si je kupujete od známého farmáře ve větším množství? V obou případech byste se měli zamyslet nad odpovědí na otázku: "Jak zabránit klíčení brambor?". Někdy to nemusí být lehký úkol, ale dá se zvládnout. Lépe, pokud máte sklepní prostory, které jsou čisté, chladné a s dobrým přístupem vzduchu. Pokud sklep nemáte, je to složitější, ale také to jde. Pojďme se na to společně podívat.

Sklep jako ideální místo

Brambory nebudou rychle klíčit v čistém, správně větraném a chladném prostoru sklepa. Pokud máme možnost a sklep před uložením brambor vysíříme, uděláme moc dobře. Do takto připravených prostor sklepa můžeme přinést brambory. Ty nenecháváme ve velkých a vysokých pytlích, kde by mohly začít hnít. Ideálně je přemístíme do bedýnek, které jsou skladovatelné na sobě. Brambory v nich ukládáme do maximální výšky osmdesáti centimetrů. A to co prý zaručeně funguje je dřevěné uhlí. To, když vložíme pod brambory na vzdálenost dlaně, tak zaručeně nevyklíčí. 

  • Teplota ve sklepě by měla být vždy nad 4°C, při nižších teplotách brambory sládnou.

Co když není sklep?

Skladovat brambory tak, abychom zabránili klíčení bez sklepa je komplikovanější. Proto v takových případech doporučujeme nakupovat brambory průběžně a zásoby si nedělat. Zajištění ideálních podmínek pro uložení brambor není jednoduché. Určité možnosti tu však jsou, ale je třeba dodržet určitá pravidla:

  • Doma by měly být brambory skladovány ve tmě - tím zabráníme jejich klíčení
  • Volíme chladnější místo, čímž zajistíme delší trvanlivost
    • Chlad neznamená lednici. Do té brambory opravdu nepatří nejen proto, že by ji zašpinily
  • Nikdy neskladujte naseknuté a jinak poškozené brambory
  • Kontrolujte brambory při každém odběru - vždy odstraňte ty, které jsou nahnilé či začínají klíčit

A jeden super Tip na závěr

Chybějící sklep nemusí být nepřekonatelný. Klíčení brambor je totiž možné bránit i jednoduchými postupy. Pokud nemrzne, pak mnozí doporučují brambory nechat v chladu a na tmavém místě v chatičce na zahradě. Tam je zajištěna obrana proti brzkému vyklíčení. Ideální je skladovat je v bedýnce, která je vyložena polystyrénem, ten je také chrání před namrzáním. 

Pokud je musíme přemístit domů, pak zaručeně pomůže kmín. Ten brzdí klíčení brambor velmi účinně. Některé dnes prodávané pytle na brambory dokonce obsahují kapsičku, do které je možné kmín nasypat a ten pak účinně chrání jednotlivé hlízky před klíčením. Pokud nemáme k dispozici speciální pytel, pak můžeme do běžného vložit sáček s tímto kořením. Funguje to zaručeně. 

  • Na závěr jedna rada - po sklizni necháme brambory vždy v místě o teplotě kolem 15°C a až přibližně po čtrnácti dnech je přesuneme do sklepa nebo na místo uskladnění.
Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (2 hlasy)

Související články