Úvod  ›   › 

Jak sušit švestky v sušičce?

Když se na podzim sklidí švestky, vyvstane otázka, jak je zpracovat, aby se nezkazily. Sušení je nasnadě, ale pokoušet se o něj v troubě není zcela ideální – švestky mají tendenci karamelizovat, protože k nim nemá dostatečný přístup proudící vzduch; je to ulepená, nepříjemná práce. Sušička se k ovoci chová šetrněji.

Příprava

Než se budou švestky sušit, je žádoucí je umýt a vypeckovat. Při sušení i s peckou uvnitř bude výsledkem namísto křížaly tuhý tmavý kus jen těžko konzumovatelné hmoty, již by bylo nutno od pecky dodatečně odřezávat nebo okusovat. Práci si tím rozhodně neusnadníme, je to spíše kontraproduktivní.

Švestky

cc

Pokud nemáme doma odpeckovávač, není jiné cesty než odstranit pecky ručně. Většina běžných druhů švestek se půlí velice snadno – stiskneme-li ji mezi palcem a ukazováčkem na špičkách, slupka praskne podélně a pecku lze vyjmout. Není nutné od sebe poloviny švestky oddělit úplně. Červivé nebo jinak závadné švestky samozřejmě vyhodíme.

Záleží na sušičce

Většina sušiček na ovoce, které jsou běžně k dostání, má tvar válce, jejich plata jsou tedy kruhová. Když do nich skládáme švestky, je dobré přizpůsobit skládání tvaru plata, aby se šetřilo místem a dovnitř se tak vešlo co nejvíce plodů. Švestky v žádném případě nevrstvíme na sebe.

Také je potřeba přihlédnout k prostoru mezi jednotlivými platy – plata do sebe v naprosté většině sušiček zapadají, ale v některých případech je pak mezi nimi málo místa a vzduch špatně proudí, což má za následek delší dobu sušení. Tomu lze předejít tím, že než se ze švestek vypaří dostatečné množství vody, pokládáme je na střídačku tak, aby do sebe plata nezapadla.

Některé sušičky se jednou za čas vypnou, aby předešly přehřátí nebo jinému poškození. Samy se opět zapnou, necháme-li je být.

Na co pozor?

Ačkoliv, jak již zmíněno výše, je sušička k ovoci mnohem šetrnější než trouba, neznamená to, že není nutné ovoce hlídat. Naopak – pakliže na švestky zapomeneme a nevyndáme je včas, mohou se spálit. Nebudou usušené všechny naráz, průběžně proto kontrolujeme všechna plata.

Pokud fouká sušička teplý vzduch seshora, budou nejdříve usušené švestky úplně dole, a ty nahoře až naposled. Abychom docílili alespoň nějaké rovnoměrnosti sušení, můžeme mezi fukar a samotné švestky dát ještě dvě až tři plata navíc.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 2.86/5 (7 hlasů)


Související články