Menu
Úvod  ›   › 

Tradiční pěstování brambor na zahradě

Zařazujeme ji do čeledi lilkovitých spolu s lilky a rajčaty, a pěstujeme jako jednoletou plodinu. V žebříčku zemědělských plodin je řazena hned za rýží, pšenicí a kukuřicí pro svůj význam a oblibu. Díky nenáročnému pěstování je nejvýznamnější kulturní rostlinou u nás a na našem talíři se v rozmanitých podobách objevuje téměř nejčastěji. Ano, řeč je o bramboře, v používanějším množném čísle o bramborách.

Původem z Peru

Brambory (Solanum tuberosum aneb lilek brambor) mají své původní kořeny daleko od nás, na vysoko ležících polích horských oblastí v jihoamerických Andách. Před 4 až 7 tisíci lety je kultivovali a začali využívat ve stravě jihoameričtí indiáni. V 16. století se dostaly spolu s exotickými rostlinami na zaoceánských lodích do Evropy, až na stůl španělského krále Filipa II. V řadách španělského námořnictva se staly jejich základní potravinou a kupodivu působily preventivně proti obávaným kurdějím. Původně okrasná rostlina, mnohde pěstovaná téměř s nedůvěrou, zhruba po dvou stoletích vešla ve známost jako významná potravina, plodina ke krmení i jako důležitá průmyslová surovina.

Dlouhá cesta až do Česka

Na naše políčka se hlízy brambor dostaly z Braniborska ve druhé polovině 18. století, odtud také zkomolením pravděpodobně pochází jejich současný název. Od té doby se objevuje v jídelníčku Čechů stále častěji, díky vzrůstající konzumní křivce se Česká republika zařadila ke státům s jejich nejvyšší spotřebou – až 70 kg brambor a produktů z nich vyrobených ročně na osobu.

Pěstování brambor

Pokrmy a jejich složení

Konzumujeme je nejčastěji ve formě vařené, pečené, smažené, jako výborný bramborový salát nebo kaši, oblíbený je též český bramborák, chipsy a brambůrky. Největší procentuální složkou brambor je škrob, dále pak obsahuje cukry, tuky, bílkoviny, kyselinu citrónovou, polyfenoly, minerální látky (hořčík, vápník, zinek, mangan, jód, fosfor, železo, draslík) a vitamíny C, B2, B1. Coby potraviny s dostatečným objemem zatíží trávicí systém, díky energii ze sacharidů dokáží zasytit. Mohou být také doporučenou dietou, zejména díky nízkému obsahu sušiny – menšímu než v obilovinách - , využitelné energie je tudíž méně. Obsahují také toxiny.

Docela hezká kytka

Rozhodli jste se zkusit pěstovat „erteple“? Bílé nebo růžové květy této rozvětvené byliny s lichozpeřenými a poměrně velkými listy rozveselí i ten nejsmutnější pozemek. Pěstiteli ale jde samozřejmě hlavně o podzemní část s kořeny uspořádanými do svazků, jejichž jedlé hlízy nejrůznějších tvarů a se žlutou, hnědou nebo červenou pokožkou jsou tím nejdůležitějším na plodině. Kromě nich je však celá rostlina jedovatá, nejí se ani zelené nebo silně naklíčené brambory, které obsahují nejvyšší koncentraci solaninu.

Vyberme správně, abychom si pochutnali

Máte zájem o brambory rané nebo pozdní? Chcete sklízet před 30. červnem (rané odrůdy) nebo po 30. červnu (pozdní odrůdy)? Poptáváte vyhraněnou barvu dužiny i slupky nebo hledáte hlavně odrůdu rezistentní proti háďátku? Hlavně ale musíte mít varný typ, který přesně udává konzumní užití této suroviny. Pro vaření ve slupce, kdy hlízy poté zůstanou pevné, snesou i delší dobu vaření a nerozvářejí se, je ideální varný typ A.Univerzálně použitelné, zejména do polévek, gulášů a pro opékání, které se rozsypávají tak akorát, jsou „zemáky“ varného typu B. Varný typ C se pak hodí hlavně pro výrobu kaší, těst, k výrobě placek, bramboráků, zejména pak pro svoji schopnost rozvařit se. Poslední typ zajímá víceméně průmyslové velkozpracovatele, zahrádkáři typ D zpravidla nevyhledávají.

Podle ranosti či podle dívčího jména?

Ten, kdo má rád velmi rané odrůdy s rychlým růstem hlíz, může si vybrat:

  • Impala je varného typu B, žlutá, pro letní a podzimní spotřebu, s výbornou užitkovou hodnotou, nenáchylnou k virózám a plísním.
  • Riviera je typem nejranějším, letním, barvy žluté, s vysokým výnosem.
  • Rosara – červený typ pevné konzistence, vhodný k uskladnění.

Vhodné k uskladnění i okamžité konzumaci jsou odrůdy rané:

  • Dali je odrůda velkých hlíz, s velkými výnosy, chutné, jemné konzistence.
  • Marabel je stolním typem pro dlouhodobé uskladnění, velmi odolným, s vynikající chutí.

Chcete brambory uskladňovat co nejdéle? Ideální jsou polorané odrůdy:

  • Ditta je nejvíce žádanou odrůdou, kvalitní, salátového typu.
  • Laura je velmi oblíbenou pro svoji velikost, vzhled, vhodnost ke smažení i červenou slupku.

Myslíte-li spíše na zimní období, zvolte:

  • Marcela – polopozdní až pozdní typ s mělkými očky, výbornou skladovatelností, sytě žlutou dužinou.

Mezi další pěstované velmi rané odrůdy náleží i typ Dagmar, Karin, Krasa, Lada, Liliana, MarkétaZ poloraných pak Jolana, Judita, Kariera a další. Odrůdy s rychlým nárůstem hlíz: Solist, Everest, Flavia, Leoni, Magda, Vitesse.

Není pěstování jako pěstování

Nenáročné jsou brambory na typ půdy, daří se jim téměř všude, vyjma mokřin, stinných polí pod stromy a kamenitých půd. Nevadí jim vlhké a chladnější klima, teplota kolem 6 stupňů však probouzí klíčení hlíz a neměla by klesnout pod bod mrazu. Rychle a dobře pak rostou zejména při 15 – 25 ˚C. Sadba probíhá do hrůbků teplé a zkypřené půdy, cca 30 cm od sebe, odstupy meziřádků jsou cca 75 cm. Zásobujeme je živinami, přihnojujeme, odplevelujeme. Důležitá je také ochrana proti škůdcům a chorobám. Bramborovou úrodu může téměř zničit plíseň bramborová, které lze čelit použitím fungicidů (chemická ochrana). Dále jim škodí různé larvy a brouci, mandelinku bramborovou likvidujeme mechanickým sběrem či za použití insekticidů. Tímto způsobem zamezujeme také výskytu mšic, které šíří virové choroby, taktéž ohrožující výnosnost.

Pěstování v brázdě neboli na poli, v zahradě, zahrádce – nejběžnější typ pěstování ve vyvýšených „hrobečcích“ (hrůbcích), brambora se uloží klíčky nahoru a zahrne.

Pěstování pod fólií nebo textilií je tentýž typ, přikrývaný v zájmu udržení co největšího tepla a vlhkosti, tím pádem i brzké sklizně. Nevýhodou je nekontrolovatelné zaplevelení, které se pod fólií špatně vytrhává.

Pěstování v trávě – stará a téměř zapomenutá technologie, kdy není nutná žádná příprava půdy. Vrstva posečené a navezené trávy by měla být 20 – 30 cm vysoká, poklademe naklíčenými hlízami, přikryjeme kompostem a dalším dílem trávy. Výhodou je, že v rozkladném procesu a uvolňování plynů se nelíbí hlodavcům, že brambory sklízíme čisté a vyhneme se neustálému odplevelování. Podobně lze také pěstovat brambory v seně.

Pěstování v bedně odpovídá pěstování ve vyvýšených blocích s obedněním okolo, ne vyšším než 50 cm. Jde především o vytvoření teplejšího mikroklimatu, o to více je však nutno sadbu zavlažovat.

Pěstování brambor v pěstebních pytlích a sudech snadno, bez orání, pletí, okopávání a ohrnování můžeme provozovat i na balkoně, terase, v různých zákoutích zahrady, protože je možné je přemísťovat. Přebytečná vláha odtéká upravenými otvory, nejdůležitější je příprava kompostu a substrátu. S předem naklíčenou sadbou bude vaše úroda brzká a pohodlně získaná.

Pěstování ve výšce (věži), v ohrádce předpokládá výrobu ohrádky s navršením zeminy výše než 30 cm nad zemí, zeminu nahrnujeme na střídačku s kompostem. Přidávat lze také slámu, nať poté přirůstá směrem nahoru a na ní stále další, nové brambory. Očekávat je můžete velké, krásné a zdravé, jedna radost!

BramboryVšemožné druhy brambor (Autor unitedsoybean CC)

Jak sklízet a skladovat

Při uvadnutí a polehnutí natě jsou brambory plně zralé a připraveny ke sklízení. Nať patří do kompostu, někdo ji nechává uschnout a pálí ji. Pouze u raných odrůd kopeme brambory, když nať je ještě zelená, chuťově jsou první brambory nepřekonatelné. Po sklizni je vhodné nechat bedny s nimi „odpočinout“ pod střechou, brambory oschnou, zhojí se. Chráníme je před slunečním svitem, aby nezezelenaly. Prostor pro konečné uskladnění je ideální ve sklepích, chladných, temných a suchých místech s teplotou mezi 2 – 6 ˚C, můžeme je vrstvit do cca 1 m vysokých naskladnění. K delší skladovatelnosti přispívá samozřejmě i větrání.

Je nutné zpracování?

Ve výše uvedených případech není, ale při pěstování ve velkém je zpracování dalším bodem v pořadí – plodiny slouží pro výrobu škrobu, ethanolu, pokrmů a podobně. Výrobky z brambor jsou četné a tvoří velkou část našeho kalorického příjmu. Podaří-li se vám vypěstovat kvalitní brambory vlastní, můžete si je připravit na jeden z desítek, možná i stovek způsobů, nejenom jako přílohy k masu a zelenině. Dobrou chuť!

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor