Úvod  › 

Vhodné/nevhodné brambory na bramborový salát

Pro ty z nás, kteří se doposud úspěšně snažili o ignoraci blížících se vánočních povinností, začíná nevyhnutelné. Vedle ozdobeného stromečku, cukroví a zajištění darů pro milované, je třeba začít myslet na sváteční tabuli. Patříte také mezi rodiny, kde vládne bramborový salát? Pak je tento článek přesně pro vás!

Typy brambor a které na salát vybrat

Druhů brambor je hned několik. Základní dělení je jednoduché, podle prvních třech písmen abecedy.

  • Brambory typu „C“ se používají především na kaši, nebo placky. Na salát je opravdu nedoporučujeme, jsou moučné a rychle se rozvaří.
  • Alternativou by mohly být brambory pod označením „B“, které mají o něco méně moučnou dužinu. Doporučují se především jako přílohové.
  • Nejvíce vhodné jsou ty pod označením „A“, je tedy potřeba opravdu pečlivě zkontrolovat obal, abyste vybrali ty nejvhodnější. Na kvalitě brambor totiž opravdu záleží. Ty nejkvalitnější kousky pořídíte samozřejmě od místních farmářů, případně v obchodě pod speciálním označením Jsou jimi například proslavené Keřkovské rohlíčky.

Vsadit na oblíbenou klasiku, nebo moderní alternativu?

Tradiční bramborový salát je v českých domácnostech klasikou. Někteří z nás ale například sáhnou po odlehčené alternativě s bílým jogurtem a jiní se přou, zda použít salám či ne. Věděli jste ale, že existují recepty na salát s jablky, či dokonce s houbami? Některé české domácnosti dokonce pravidelně volí vrstvený bramborový salát s tuňákem. Na řádcích níže se dozvíte několik typů pro úspěšný salát včetně receptů. Zda nakonec zvolíte ten klasický, nebo alternativní, se ale musíte rozhodnout sami.

Recept nemůže chybět!

Receptů a tipů na přípravu bramborového salátu je nespočet. Nejdříve se podívejme na ten klasický.

Salát je nejlepší připravovat den dopředu, aby se hezky uležel. Nejdříve ze všeho si uvaříme brambory a kořenovou zeleninu. Tu vaříme v nálevu, do kterého přidáme: 1 bobkový list, nové koření, pár kuliček černého pepře, špetku soli, cukr a lžíci octa. Následně uvařenou zeleninu nakrájíme na malé kousky a smícháme ji s nadrobno nakrájenými okurkami a cibulí. Vše pak následně, společně s hráškem, přidáme k bramborám zpracovaným na malé kostičky a promícháme. Zapomenout nesmíme ani na krájené vejce na tvrdo. Do salátu přidáme přiměřené množství majonézy, nebo alternativně bílého jogurtu. Teď už jen uležet a s chutí do toho!

Jako další z receptů uvádíme pro zajímavost ten s houbami. Je opravdu netradiční, ale proč jej nevyzkoušet? Přijde do něj zhruba 150g hub ve slaném nálevu. Ty smícháme nadrobnou nakrájenými vajíčky na tvrdo, olejem, octem, cibulí, cukrem a solí (z těchto surovin vytvoříme nálev). I těchto receptů je na internetu více, některé uvádějí jako další ingredienci hořčici.

Receptů na salát jsou opravdu desítky a někteří z nás chovají ten svůj jako rodinné stříbro. Ostřílený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich například přidává dijonskou hořčici a lehkou majonézu vše pak pozvolna míchá vařečkou. „Aby se vám při tom salát zbytečně nerozmačkal na kusy, přilijte k němu trochu láku od okurek a malinko mu ulevte. Bude trochu řidší a bude se vám lépe míchat. Navíc už nemusíte přidávat ani ocet, ani cukr,“ radí.

Další z odborníků, Dalibor navrátil, má v oblibě především brambory v červené slupce a uvádí pro server IDnes.cz následující: "Všechny další suroviny, které přidáváte do salátu, ať už je to vejce, hrášek, okurka, mrkev, nebo cibule, je dobré promíchat zvlášť v míse, dobře ochutit, nechat chvíli odležet a teprve na závěr opatrně smíchat dohromady s nakrájenými bramborami." Tato rada bude ale pro některé z nás zbytečná. Ti, kdo připravují salát o den dříve, se o propojení chutí strachovat nemusí.

Ať již zvolíte svou ostřílenou variantu, nebo se inspirujete některým z našich bodů věříme, že si na sváteční hostině báječně pochutnáte!

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články