Úvod  › 

Jak dlouho vařit brambory?

Dnes již dávno nežijeme ve středověku a časy, kdy po objevení Ameriky platily do Evropy přivezené brambory za vyhlášenou laskominu, jež byla servírována urozencům na panovnických dvorech, jsou dávnou minulostí. Brambory jsou dnes možná nejběžnější přílohou k celé řadě jídel a na našem talíři se s nimi setkáváme takřka denně. Přesto nepanuje v mnoha věcech shoda. Jak dlouho je například ideální vařit brambory, aby byly co nejchutnější?

Doba vaření

Vždy závisí na odrůdě brambor

Odpověď není vůbec tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát, protože závisí na odrůdě brambor. Vždy však platí, že je nejlepší brambory vařit ve slupce, neboť se v nich udrží více zdraví prospěšných látek.

Brambory jsou v běžném hrnci zpravidla uvařeny za 10 minut

K vaření potřebujete dostatečně velký hrnec s pokličkou. Vodu si lze dopředu předehřát v rychlovarné konvici. Horká voda zkrátí dobu vaření brambor a pomůže se zachováním vitamínu C. Čas vaření brambor je odvislý od zmiňované odrůdy, ale také velikosti brambor. V normálně velkém hrnci bývají brambory uvařeny za zhruba 10 minut. Je to jednoduché, když se tvrdá a syrová brambora promění v měkkou a chutnou, což můžete kdykoli s pomocí vidličky otestovat, jsou brambory ideální ke konzumaci! Když se uvařené brambory příliš drolí, je to poučení pro příště, že jste je vařili až příliš dlouho.

Brambory nenechávejte zbytečně máchat a nepřikrývejte je pokličkou

Pro to, abyste si na vařených bramborách skutečně pochutnali, existuje několik vychytávek! Především je nenechte namočené ve vodě zbytečně dlouho, protože zbytečně ztrácí vitamíny, které obsahují. Hrnec potom nenechávejte přiklopený pokličkou. Jinak brambory zlojovatí a nikdo vás za ně rozhodně nepochválí!

Brambory se běžně vaří v osolené vodě, přičemž se doporučuje asi 10 gramů soli na 1 kilogram brambor.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články