Úvod  › 

Jak uvařit brambory? - parní hrnec

Kdysi tuto sytou zeleninu jedli pouze králové, vrchnost, panstvo, či bohatí obchodníci, kupci. Ale víte, komu vděčíme za to, že se brambory staly nedílnou součástí každé domácnosti? Byl to syn Marie Terezie, Josef II. Své poddané přesvědčili o tom, jak důležité je pěstovat brambory, jaké pokrmy lze s nimi připravit a hlavně, že se jedná o potravinu, která je zasytí. V dnešní době existuje více jak 1258 odrůd. U nás je to zhruba 160 odrůd, a lze s nimi připravit nespočet vynikajících pokrmů od polévek, těstovin, salátů, ale i brambůrků, či placiček. Brambory kromě toho, že mají dobrou chuť, obsahují i cenné vitamíny a živiny.

Co obsahují brambory?

Ačkoliv to tak nevypadá, ale dužnina brambor patří mezi nejzdravější potraviny vůbec. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, které se kromě brambor vyskytují ještě v sóji. Dále jsou to minerální látky, stravitelné uhlovodany, zdraví prospěšné škroby, ale i draslík, železo, vápník, hořčík a vitamín C. Nejvíce vitamínů, minerálů a stopových prvků obsahují mladé brambory. Abychom jim zachovali co nejvíce těchto látek při konzumaci, musíme je správně uvařit.

CC0 Public Domain

Vaření brambor

Mnoho začínajících kuchařů, kuchařek brambory omyjí, oloupou a uvaří v osolené vodě. Jednak proto, že můžou obsahovat nečistoty, ale také pro svůj vzhled. Faktem je ale to, že tímto krokem brambory přijdou o to nejcennější. Šlupka brambor totiž funguje jako obal, který uvnitř uchovává důležité látky. Jak tedy zpracovat brambory? Určitě jste slyšeli o parním hrnci. Parní hrnec je nejlepším a nejzdravějším pomocníkem v kuchyni, který nám dodá ty nejcennější látky pro naše tělo. Stačí tedy brambory dostatečně umýt, na kostičky nakrájet ,osolit a vložit do parního hrnce. Doba vaření je do půl hodiny. Záleží to na tom, jaký typ parního hrnce jste si zakoupily.

Brambory k dalšímu zpracování

Nemáte li parní hrnec, postačí vám klasický hrnec. Postup je stejný, můžeme přidat i kmín, ale pro rychlejší uvaření použijte pokličku. Dalším způsobem je, že brambory očistíte, nakrájíte na měsíčky, osušíte kuchyňskou utěrkou a vložíte na plech, který je vyložen pečícím papírem. Trochu pokapete kvalitním olivovým olejem a necháte pozvolna upéct do zlatavé barvy.

 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 4/5 (1 hlas)


Související články