Menu
Úvod

Jak založit kompost?

Způsobů, jak mít na zahradě vlastní kompost, je dost a liší se i finančními nároky. Společné mají podmínky pro vyzrání kompostu. Jaký druh je pro vás nejvhodnější a jaké podmínky musíte při jeho zakládání dodržet se dozvíte v tomto článku.

Kompostováním využijete zbytky z kuchyně i ze zahrady tak, že z nich vytvoříte prospěšnou hmotu pro vaše záhony i další rostliny. O kompostu panují mýty, že jeho založení je složité, dělá nepořádek nebo zapáchá. Tyto skutečnosti jsou pravdivé pouze v případě, kdy kompostujete špatnými postupy. Pro správně fungující kompost přitom stačí dodržovat správný poměr složek.

Co můžete kompostovat?

Než se do kompostování pustíte, zjistěte, co všechno můžete na svůj kompost použit. Veškerý kuchyňský i zahradní odpad nejdřív skladujte ve speciálním kontejneru, na který můžete použít plechový kbelík nebo hrnec. Můžete si koupit nádobu, která je ke sběru surovin pro domácí kompost přímo vyrobená. Do nádoby můžete sbírat:

  • odřezky z ovoce a zeleniny,

  • kávovou sedlinu a čajové sáčky,

  • skořápky vajec,

  • trávu, listy rostlin a slámu,

  • jemně nasekané dřevo,

  • piliny z neošetřovaného dřeva,

  • suché listí,

  • menší množství nastříhaných novin, plata od vajec apod.

Součástí kompostu může být i maso nebo cibule a česnek. Aby se ale maso hygienicky rozložilo, musí kompost dosáhnout teploty aspoň 70 °C na jednu hodinu (je dost nepravděpodobné, že se vám to v domácím kompostu povede). Cibule a česnek mají repelentní účinky na žížaly, které jsou nezbytnou součástí prosperující zahrady.

Dva základní druhy kompostování

Přestože existuje víc způsobů kompostování, dají se rozlišit dvě kategorie: obyčejné a se žížalami (nebo červy). Druhý způsob je trochu náročnější na postup, ale přináší rychlejší výsledky. Nejlepší je postupovat podle pokynů u konkrétního druhu žížal. Kompost můžete mít v případě využití žížal už za dva až tři měsíce, při obyčejném kompostování to může trvat i rok (obyčejně ale kratší dobu).

Způsob skladování kompostu

Při volbě způsobu kompostování záleží na tom, jestli chcete něco investovat.

  • Bez nádoby: můžete kompostovat i bez použití kompostovací nádoby, ale v tomto případě horní vrstva a boční okraje osychají a nedají se použít.

  • Jednokomorové kompostéry: do nich je potřeba dávat obsah už předem namíchaný, odebírá se dvířky ze spodní části.

  • Vícekomorové kompostéry: přehazujete hotový kompost z první do druhé komory k přímému odběru.

    • Vlastní výroba: kompostér si můžete vyrobit sami, ze zbytků dřeva nebo třeba dřevěných palet.

    • Kompostér z obchodu: zprostředkovává jednoduchý způsob použití bez nutnosti dodatečných úprav.

Zakládáme kompost

  • Smíchejte zelené a hnědé složky: každý kompost by měl mít vyvážený podíl zelených (čerstvých, dusíkatých) a hnědých (starých, uhlíkatých) složek. Samotné čerstvé složky by jen hnily a vytvářely nepříjemný zápach. Nashromáždíte tak velké množství, abyste mohli vytvořit aspoň metr hlubokou hromadu. Pokud je kompost příliš vlhký a zapáchá, přidejte víc hnědé složky (například suché listí). Je-li hromada naopak hodně suchá a hnědá, přidejte zelenou složku a vodu.

  • Postříkejte hromadu vodou: hmota by měla mít konzistenci namočené mycí houby. Vody ale nepřidávejte příliš, jinak utopíte mikroorganizmy a hmota začne hnít. Pokud procesy fungují správně, hromada bude ve středu teplá (poznáte to zasunutím ruky). Nezahřívající se hromada má špatné složení, má málo hmoty nebo je suchá.

  • Pravidelně ji přehoďte: během vegetačního období je potřeba kompostovou hromadu jednou za týden přehodit vidlemi. Nejlepší čas je tehdy, když střed hromady vydává teplo nebo na teploměru naměříte mezi 50 a 65 °C. Tímto způsobem urychlíte výrobu kompostu a zabráníte jeho zmačkání a vyvinutí zápachu.

  • Využijte kompost: po dvou až šesti měsících budete mít čerstvý kompost, za půl roku až jeden rok vyzrálý. Jakmile kompost přestane vydávat teplo a je suchý, hnědý až drobivý, můžete jej použití.