Menu
Úvod  › 

Roubování švestek jak na to?

Jestliže se věnujete pěstování ovocných stromů, je vaším cílem vypěstovat ideální odrůdu. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, je roubování. Jedná se o metodu, která ovocnářům nabízí široké možnosti, jak získat skutečně skvostné odrůdy, aniž by nakupovali již hotové stromky. Pokud nevíte jak na to, vaším průvodcem se může stát odborná literatura nebo se můžete poradit se zkušeným pěstitelem, který vám v začátcích jistě rád pomůže. Mezi tradiční a velice oblíbené ovocné stromy patří švestka, kterou v našich podmínkách najdeme prakticky na každé zahradě.

Proč švestky roubovat?

Jako laika vás jistě napadá otázka, proč vůbec stromy roubovat? Vhodné je roubovat stromy starší, ale stále zdravé. Jedná se o stromy, které již tolik neplodí, jsou napadeny chorobou, nebo je ovoce nekvalitní. U švestek se doporučuje roubovat stromy staré maximálně deset let.

Jak správně švestku roubovat?

Aby roubování bylo opravdu úspěšné a my dosáhli požadovaného efektu, je zapotřebí dodržet zásady správného roubování. V případě roubování švestky je postup následující:

  • Odebrání roubů
  • Uchovávání roubů
  • Příprava podnože
  • Samotné roubování – roubování kopulací, roubování za kůru

Odebrání roubů

U švestek se doporučuje odebírat rouby v lednu. Rouby nesmí být narašené, protože tím by ztrácely důležité živiny a po jejich naroubování by uschly. Rouby nejčastěji odebíráme z jižní strany koruny, zejména z vyšších pater. Důležité je vybírat výhony dostatečně silné a odolné v délce asi čtyř až osmi pupenů.

Uchovávání roubů

Podobně jako u ostatních stromů, tak i u švestky, je důležité rouby správně uchovávat. Měly by být uskladněny v teplotě 3 – 5 °C. Z tohoto důvodu je ideálním místem sklep nebo i lednice. Rouby nenecháváme volně pohozené, ale vždy je důkladně zabalíme do novin nebo pilin a občas provlhčíme. V lednici se doporučuje uchovávat připravené rouby v navlhčeném, igelitovém pytlíku.

Příprava podnože

Podnož by měla být dobře zakořeněná a růst minimálně jeden rok. Stromek, který se chystáme naroubovat, seřízneme již v zimě, i když k samotnému roubování přistupujeme až v jarním období. Seříznuté větve, které budou roubovány, by měly být v jedné rovině. Podle tloušťky podnože a roubu vybíráme tu nejvhodnější metodu:

  • Roubování kopulací – pokud je podnož i roub stejně silný
  • Roubování do boku – pokud je podnož silnější než roub
  • Roubování za kůru

Samozřejmě i doba roubování se může u jednotlivých metod lišit:

  • Roubování kopulací – březen
  • Roubování za kůru – květen - červen

Roubování kopulací

V případě švestky je tento způsob osvědčený a zaručuje správné ujmutí roubů. Kopulací se roubuje na jednoletý výhon silný alespoň jako tužka.

  • Provedeme šikmý řez na výhonu naproti pupenu.
  • Roub přikládáme na výhon tak, aby se překryla kambia.
  • Roub na výhon přivážeme lýkem, roubovací páskou nebo potravinářskou fólií
  • Vrchol roubu zatřeme voskem