Úvod  › 

Jak zavařit cibulky?

Cibule patří mezi základní suroviny v každé kuchyni a vyniká nejen skvělou chutí, ale prospívá díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů také našemu zdraví. Coby přísadu do nejrůznějších pokrmů ji jistě znáte. Ne úplně obvyklým způsobem její úpravy je ovšem zavařování. Jak se to přesně dělá?

Připravíme si nálev a cibule

Nejprve si připravte nálev. Jde o klasický sladkokyselý, který budete znát z přípravy sterilovaných okurek. Záleží samozřejmě na vaší chuti, cukru i octa lze podle sebe přidat či ubrat. Ale řídit se můžete orientačním poměrem, kdy budete na litr vody potřebovat cca 100 gramů cukru, 30 gramů soli a 3 dl octa. Dál můžete nálev ochutit i kořením – dá se přidat hořčičné semínko, bobkový list, pepř či nové koření.

Pro zavařování si vyberte drobné cibulky, měly by mít maximálně tři centimetry. Ty musíte následně oloupat. Pokud se vám je podaří sehnat, můžete k nakládání použít rovněž odrůdu cibule perlovky, případně sáhnout po o něco běžnější šalotce. Ta se vyznačuje oproti běžné cibuli mnohem jemnější chutí.

Jak postupovat?

Do studené vody přidejte kyselinu citronovou v poměru půl lžičky na litr vody a následně i cibulky. Zhruba po dobu dvou minut je takto ponechte na mírném plameni, až téměř k bodu varu. Pak cibulky vyjměte a propláchněte ve studené vodě. Tímto postupem zajistíte, že si uchovají svou bílou barvu. Někdy se také doporučuje cibuli blanšírovat, z toho důvodu, abychom z ní odstranili šťávu, která může být příčinou nechtěného zkvašení.

Kdo má rád pikantní, může sáhnout i po feferonkách, které přidá do předem vyvařených sklenic spolu s cibulkami. Posléze přilijeme nálev a zavíčkujeme. Sterilujeme při 80 °C přibližně půl hodiny. Vyndáme, necháme vychladnout a hotové cibulky uchováváme na chladném a temném místě. Přibližně po dvou dnech už můžeme konzumovat. Cibulky se hodí jakožto příloha, ale také jako odlehčené mlsání například večer k televizi, když nechcete sáhnout zrovna po sáčku s chipsy.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.25/5 (4 hlasy)


Související články