Jak sušit petrželovou nať?
Není nad to, dopřát si pořádnou porci čerstvé zeleniny přímo z vlastní zahrádky. Bohužel však její lahodnou chuť si můžeme vychutnávat pouze v letních měsících. Co dělat, když záhonky pokryje vrstva sněhu, která vytváří doslova nehostinné prostředí. Ideálním způsobem, jak si zajistit dostatek zeleniny i pro chladnou zimu je například sušení.
Sušení petrželové natě
Na sušení se nejlépe hodí nať kořenové zeleniny, jako je celer nebo petržel. Právě petrželová nať je velice oblíbená a využívá se do polévek, pomazánek nebo k masu. Ne vždy se však sušení zdaří tak, jak bychom si představovali. Nať může ztratit chuť nebo nepěkně zežloutnout.
Postup sušení petrželové natě
Úspěšně usušit petrželovou nať můžeme několika způsoby.
- sušení v troubě
- sušení v sušičce
- sušení na balkoně
Sušení v troubě
Pokud jsme zvolili tento způsob sušení, budeme potřebovat čerstvou petrželovou nať, pečící papír, plech a krabičky nebo skleničky s víčkem.
- Petrželovou nať opereme a necháme důkladně okapat
- Otrhané lístečky vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem
- Sušíme při 30 – 35°C a troubu necháme pootevřenou
- Po usušení nať rozemneme prsty a nasypeme do krabiček nebo skleniček
- Uskladníme na suchém místě
Sušení v sušičce
Stále častěji se pro sušení používá domácí sušička.
- Otrhané lístky krátce spaříme, ne však déle jak 3 vteřiny
- Lístky necháme na utěrce oschnout
- Naskládáme do sušičky
- Sušíme při 35 – 40°C
Sušení na balkoně
Ideálním místem pro sušení je i balkon. Musí však být chráněný před větrem a deštěm. Petrželovou nať rozložíme na síta, perlinku nebo noviny a necháme důkladně prosušit. Obdobně můžeme využít i prostor pod radiátorem neb jiném suchém místě.
Tip
Pro uchování stále zelené barvy je vhodné nať před sušení krátce spařit. Ne však déle jak 3 vteřiny.
Související články
- Jak pěstovat petržel?
- Jak sušit petrželovou nať?
- Jak pěstovat petržel v květináči?
- Pěstování petrželky na parapetu