Menu
Úvod  ›   › 

Jak sušit petrželovou nať?

Není nad to, dopřát si pořádnou porci čerstvé zeleniny přímo z vlastní zahrádky. Bohužel však její lahodnou chuť si můžeme vychutnávat pouze v letních měsících. Co dělat, když záhonky pokryje vrstva sněhu, která vytváří doslova nehostinné prostředí. Ideálním způsobem, jak si zajistit dostatek zeleniny i pro chladnou zimu je například sušení.

Sušení petrželové natě

Na sušení se nejlépe hodí nať kořenové zeleniny, jako je celer nebo petržel. Právě petrželová nať je velice oblíbená a využívá se do polévek, pomazánek nebo k masu.  Ne vždy se však sušení zdaří tak, jak bychom si představovali. Nať může ztratit chuť nebo nepěkně zežloutnout.

Postup sušení petrželové natě

Úspěšně usušit petrželovou nať můžeme několika způsoby.

  • sušení v troubě
  • sušení v sušičce
  • sušení na balkoně

Sušení v troubě

Pokud jsme zvolili tento způsob sušení, budeme potřebovat čerstvou petrželovou nať, pečící papír, plech a krabičky nebo skleničky s víčkem.

  • Petrželovou nať opereme a necháme důkladně okapat
  • Otrhané lístečky vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem
  • Sušíme při 30 – 35°C a troubu necháme pootevřenou
  • Po usušení nať rozemneme prsty a nasypeme do krabiček nebo skleniček
  • Uskladníme na suchém místě

Sušení v sušičce

Stále častěji se pro sušení používá domácí sušička.

  • Otrhané lístky krátce spaříme, ne však déle jak 3 vteřiny
  • Lístky necháme na utěrce oschnout
  • Naskládáme do sušičky
  • Sušíme při 35 – 40°C

Sušení na balkoně

Ideálním místem pro sušení je i balkon. Musí však být chráněný před větrem a deštěm. Petrželovou nať rozložíme na síta, perlinku nebo noviny a necháme důkladně prosušit. Obdobně můžeme využít i prostor pod radiátorem neb jiném suchém místě.

Tip

Pro uchování stále zelené barvy je vhodné nať před sušení krátce spařit. Ne však déle jak 3 vteřiny.