Menu
Úvod  ›   › 

Jak se suší švestky?

Dokud neexistovaly lednice, mrazáky nebo konzervanty, jedinou možností, jak udržet potraviny v jedlém stavu, bylo usušit je. Nejen že se nezkazily, byla to taky pořádná dobrota! Proto tento způsob zpracování přetrval až do dnešní doby a stále se těší velké oblibě! Jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které sušíme, jsou právě švestky. Dnešní doba plná elektroniky a techniky umožňuje mnohem víc možností a způsobů jak je usušit než doby minulé. Pojďme se mrknout jaké.

Sušička

Sušička je výborná vymoženost, která sušení značně urychluje a usnadňuje. Naskládáte jednoduše omyté a vypeckované švestky na rošt slupkou dolů, zavřete víko a nastavíte:

  • Teplotu na 57°C.
  • Dobu sušení - nejprve 8 hodin a jakmile tato doba uběhne, choďte švestičky kontrolovat cca po hodince, dokud nebudou plody úplně tuhé. Ale celková délka sušení se může lišit podle typu sušičky. Může se vám protáhnout klidně i na 16 hodin. Prostě to musíte vyzkoušet.

Tato varianta je vhodná, pokud chcete mít švestky skutečně tuhé. Potom jsou vhodné např. na naložení do vaší oblíbené lihoviny.

Trouba

Tento způsob už je lehce náročnější. Vyplatí se v případě, že chcete švestičky po usušení třeba jen tak pozobávat, protože z trouby vylezou v lehce kašovité konzistenci pod pružnou slupkou. Už to ale nebude takové lehárko...

  1. Umýt a vypeckovat - ačkoli je budeme zpracovávat tepelně, jistější je slívy omýt (už jen kvůli barvě, která se po otření změní ze světle modré na tmavou až černou). Mokré je ovšem na plech nepokládejte. Vypeckujeme je tak, abychom švestku co nejméně narušili. Proto ji jen lehce nařízneme a opatrně vyjmeme pecku. Je to piplačka, ale co naplat.
  2. První 4 hodiny - sušíme na 50°C. Je potřeba, aby troubou pořád proudil vzduch. Dnešní trouby už mají funkci ventilátor, když ho ale nemáte, musíte nechat pootevřená dvířka. V tom případě ale dávejte pozor, aby se někdo nespálil!
  3. Následně plech vytáhneme a švestky necháme vychladnout. Jakmile jsou studené, vrátíme je do trouby, tentokrát na 3,5 hodiny a teplotu zvýšíme na 65°C.
  4. Po uplynutí této doby plech opět vytáhneme a švestičky pokropíme studenou vodou, načež je naposledy vrátíme do trouby, ale už jen na 30 minut.

Usušené švestky uchovávejte nejlépe bez přístupu vzduchu, nejlépe i beze světla. Druhou možností je zamražení, což ještě znásobuje trvanlivost.