Menu
Úvod  ›   › 

Jak sušit zázvor?

Zázvor je rostlina pocházející z Asie, která je asi metr a půl vysoká. Má krásné žluto-fialové květy. Známá je především svými hlíznatými oddenky, které obsahují stovky esenciálních olejů a minerálů jako je draslík, vápník a železo.

Léčivé účinky zázvoru

Čerstvý zázvor se používá nejenom v období chřipek, kdy se z něj připravuje čaj, ale také je vhodný pro alergiky a astmatiky, protože mezi jeho léčivé účinky patří desinfekce organismu, likvidace zánětů a také pomáhá snížit horečku. Zázvor má také velmi pozitivní účinky na naše trávení, pokud tedy trpíte na zažívací potíže, měli byste mít zázvor vždy po ruce.

Příprava je důležitá

Čerstvý zázvor je skvělý, skladuje se v chladnu, nejlépe v lednici. Ovšem jeho trvanlivost není moc dlouhá. Proto pokud nemáte možnost si jej pravidelně kupovat čerstvý, je nejlepší si jej nasušit do zásoby.

Zázvor

CC: condesign

Nejdůležitější je příprava, která začíná už v obchodě. Zázvor byste měli vybírat podle tvrdosti slupky. Pokud je moc tvrdá, je zázvor starší a je třeba slupku oloupat, což může být poněkud pracnější. Pokud je však slupka měkká, není třeba zázvor loupat a můžete jej v klidu celý nastrouhat.

Jak zázvor usušit

Než se však pustíte do strouhání zázvoru je třeba jej dobře umýt. Poté zázvor nastrouháte na struhadle jako okurek nebo brambory na malé proužky, které necháte usušit rozprostřené na novinách nebo na pečícím plechu, kde při pokojové teplotě zázvor uschne. Pokud máte doma sušičku na ovoce můžete zázvor usušit v ní. Sušení tak bude rychlejší.

Sušený zázvor

CC: siala

Příprava koření

Když je zázvor usušený pořádně jej rozemelte. Použít k tomu můžete hmoždíř nebo mlýnek na bylinky. Rozemletý zázvor uskladněte ve skleněné nádobce nebo v bavlněném pytlíku. Takovou bylinnou směs můžete využít pro přípravu léčivých mastí, čajů, jako koření do pokrmů nebo pro přípravu chutné a léčivé limonády.