Úvod  › 

Jak připravit švestky na slivovici?

Výroba domácí slivovice je oblíbenou činností milovníků poctivého domácího alkoholu. Vytvoření kvalitní pálenky však předchází celá řada specifických kroků, které je potřeba dodržet. Jakmile máte připravené švestky vhodné pro výrobu slivovice, přichází na řadu výroba kvasu, který se stane základní složkou celé slivovice. Pojďte si projít proces přípravy švestek pěkně krok za krokem.

Výběr a příprava ovoce

Pro vytvoření kvalitní pálenky potřebujete jako základ dostatečně zralé a nenahnilé ovoce. Kromě švestek, které patří mezi naprostou klasiku, se můžete rozhodnout také pro pálení alkoholu z hrušek, meruněk, třešní a podobně. Základní principy jsou totiž velmi podobné. V první řadě si tak ovoce důkladně omyjte a zbavte všech případných nečistot. Dokonale očištěné ovoce si připravte i ve chvíli, kdy si chcete nechat vyrobit kvas přímo v pálenici.

Pro přípravu slivovice se zvláště hodí hodně cukernaté odrůdy švestek. Vyplatí se opravdu nechat je maximálně uzrát pro vytvoření nejlepšího základu na kvašení. Pokud se tedy chcete věnovat výrobě slivovice, vybírejte pro výsadbu takové odrůdy, které mají přirozeně vyšší cukernatost.

Nejlepší odrůdy švestek pro přípravu slivovice

  • Domácí velkoplodá
  • Tolar
  • Promis
  • Stanley
  • Durancie
  • Gabrovská
  • Prezident

Založení vlastního kvasu

Kdo to ale s domácí pálenicí myslí opravdu vážně, nebude se bát připravit si vlastní domácí kvas se vším všudy. V takovém případě ovoce zbavte stopek a vypeckujte. U švestek je hlavní výhoda v tom, že pro kvalitní kvašení není potřeba žádné složité drcení a příprava.

Výběr kvasné nádoby

Připravené ovoce dejte kvasit do vhodně připravené nádoby. Využívají se dřevěné i plastové nádoby. Bez ohledu na druh materiálu však musíte dbát na jejich čistotu. Aby se dovnitř nedostal hmyz či jiné nečistoty, musí být nádoba dobře zakrytá. Zároveň však musí přes speciální zátku ucházet vznikající oxid uhličitý, který je vedlejším produktem kvašení.

Optimální podmínky pro kvašení

Dále je nezbytně nutné zajistit vhodné podmínky pro probíhající procesy kvašení. K tomu budete potřebovat místnost ideálně se stálou teplotou, která by neměla klesat pod 15 stupňů. Zároveň si však dejte pozor na příliš vysoké teploty, které by kvašení urychlily za cenu ztráty specifického aroma.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)

Související články