Jak provést udržovací řez švestek?
Udržovací řez švestky se provádí každoročně. Slouží ke zmlazení stromu. U stromů tím zajistíme jejich vitalitu a tvorbu plodů v dobře přístupných místech. Tento řez se provádí v době rašení a nakvétání. Hlavní věcí, kterou chceme udržovacím řezem dospět, je vypěstování silných kosterních větví. Plodné větve a terminál by neměl přesáhnout délku 30 cm.
Výběr koruny
Obecně u ovocných stromů je důležité si vybrat správný typ koruny. Dbejte na to, aby jste měli dobrý přístup k ovoci i k ošetřovaným větvím. Podle toho si vyberte správný typ koruny. Můžeme si vybrat z dvou nejčastějších typů korun:
- Přirozená - na středním výhonu rostou kosterní větve s cca 20 cm rozestupem.
- Patrová - rozestup mezi spodním a horním patrem cca 120 cm.
Udržovací řez
Termín udržovacího řezu řezu je důležitý především z důvodu hojení ran. Strom je v období rašení v plné síle, asimiláty již začínají pomalu proudit a strom má tak dostatek síly na tvorbu hojivého ránového pletiva - kalusu. Včasné a rychlé hojení ran, zajistí vitalitu stromu na dlouhou dobu. Výhony, které jsou delší jak 60 cm se musí zkrátit. Tím se odstraní růstové pupeny na počátku větve, které mají jediný úkol. A to růst do délky. Což je při pěstování ovoce nežádoucí. Zabráníme tím aby se pupeny položené hlouběji v koruně staly spícími pupeny. Díky tomu strom bude plodit i na níže položených a lépe přístupných místech. V případě, že výhony mají méně jak 40 cm, provádíme takzvaný průklest. Odstraníme konkurenční výhony, větvě, které si navzájem překážejí nebo se kříží. Letorosty rostoucí do vnitřku koruny rovněž odstraníme.
Výhody
Tento řez je potřeba provádět zavčasu a pravidelně. Díky tomu docílíte velké plodnosti stromu. Švestek bude velké množství a jejich chuť se taky o stupeň posune. Nezarostlou korunou se vyhnete například i škůdcům a infekcím, kterých na ovocných dřevinách je poměrně velké množství.