Úvod  ›   › 

Sušení ovoce, zeleniny pomocí sušičky

Pokud máte vlastní zahrádku a na ní mnoho stromů a dalších rostlin, které dávají ovoce, pak je jednou z možností jejich sušení. Sušit můžete na běžném sítu pod topením, ale to není úplně ideální. Proto mnoho výrobců nabízí kvalitní a velmi výkonné sušičky. To s sebou nese zásadní odpověď na otázku: "Jak na sušičku ovoce a její výběr?". My jsme vybrali ty nejdůležitější, na které byste se měli zaměřit.

Faktory ovlivňující výběr sušičky

Množství potravin

Prvním a zásadním faktorem je to, kolik ovoce najednou chceme usušit. Množství potravin, které můžeme do sušičky vložit ovlivňuje příkon přístroje a počet plat, které do něj můžeme nad sebe naskládat. 

  • Příkon sušičky 250 W - umožňuje nad sebe dát 4-5 plat. Na více nestačí
  • Příkon sušičky 500 W - zlatá střední cesta, která je vhodná do každé domácnosti
  • Příkon sušičky 1000 W - vhodný pro zaryté sušiče ovoce, jejichž zdroje jsou prakticky neomezené. V takových přístrojích lze naskládat nad sebe až 24 plat pro sušení ovoce, u bylinek i 30.

Plata na sušení ovoce jsou u většiny sušiček standardní a liší se od plat na bylinky. Naprosto zásadní je promyšlenost jejich skládání nad sebe a také cirkulace teplého vzduchu v sušičce tak, aby se ovoce sušilo rovnoměrně. 

Možnost regulace teploty

Při výběru sušičky dále koukáme na možnosti regulace teploty. Důvodů je mnoho, ale tím hlavním je ten, že každé ovoce potřebuje ke správnému sušení jinou teplotu. A jaké tedy máme možnosti:

  • Sušičky se dvěma nastaveními - ty považujeme za opravdu základní a postačí pouze nenáročným.
  • Sušičky s trojicí možností nastavení - nejčastější sušičky, které mají teploty nastaveny podle potřeb sušeného ovoce nebo bylin
  • Sušičky s otočným regulátorem teploty - jsou praktické především pro pokročilé "sušiče" ovoce, kteří rádi experimentují s nastavováním potřebné teploty.

Pokud plánujete sušit pouze ovoce, pak vám postačí i ta nejjednodušší se dvěma nastaveními. Ovoce totiž většinou sušíme v rozmezí teplot 50–55°C. Nižší teploty okolo 40°C jsou vhodné pro sušení bylinek a ty nejvyšší, které stoupají k 60°C jsou využívány při sušení masa.

Sušení pomeranče

Sušený pomeranč Autor: dghchocolatier

Požadovaná délka sušení a bezpečí

Každá sušička má jiné limity, po které vydrží v provozu. Jsou typy, které se z bezpečnostních důvodů vypínají po 12 hodinách, jiné třeba až po čtyřiceti. Tato doba je rozhodující, protože některé druhy ovoce se suší i více než třicet hodin a je nepraktické, pokud se při sušení přístroj z bezpečnostních důvodů vypne. Bát se tak nemusíte vyhoření, protože většina sušiček má v sobě pojistku, která je při přehřátí vypne. 

Hluk, který jsme ochotni přijmout

Asi každý z nás si přeje mít v domácnosti klid a určité zvuky nás ruší. I sušička může vydávat různě velký hluk. Většina strojů mírně či více hlasitě vrní. Pro sušičky platí jednoduché pravidlo, čím menší a lépe vybavenou koupíme, tím méně hluku bude vydávat. Opatrní při výběru by měli být především majitelé bytů, kteří mají propojenou kuchyň s obývákem. Není totiž příjemné, být rušen zvukem sušičky zapojené v kuchyni při koukání na film. 

Nutná údržba a umístění

Většina sušiček by měla být umístěna na suché, čisté a větrané místo. Naopak velmi nevhodná jsou místa, kde se práší a mají vyšší vlhkost. Pro budoucí údržbu (čištění) byste si měli zjistit možnost mytí vyjímatelných plat v myčce, popř. to jaké mycí a čistící prostředky můžete využívat. Většinově platí, že na základní čištění stačí voda a čistý hadřík, méně pak využíváme speciální čistící prostředky. Základní desku sušiček vždy čistíme pouze vlhkým hadříkem, když je odpojena z elektrické sítě.

Výběr sušičky není složitý, pokud se zaměříte na námi zmíněných pět rad, pak jistě vyberete tu, která, vám bude sloužit dlouhá léta. A vaše návštěvy se budou moci těšit ze skvělého a chutného sušeného ovoce, na které budou pět pouze slova chvály. 

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 5/5 (1 hlas)


Související články