Úvod  ›   › 

Jak pěstovat kopr?

Nefalšovaná domácí koprovka, kulajda nebo lehký zelný salát? Tyto dva pokrmy si mnoho z nás nedokáže představit bez jisté aromatické bylinky. Ano, touto kouzelnou bylinkou je kopr.

Kopr je poměrně nenáročná bylinka, kterou lze pěstovat jak na zahrádce, tak doma za oknem nebo na balkoně. Obsahuje dostatek vitaminu C a éterické oleje. Kopr podporuje chuť k jídlu a má příznivé účinky při potížích s nadýmáním.

Nároky na pěstování

Pěstování kopru je opravdu jednoduché a nenáročné i pro začínajícího zahrádkáře. Je však potřeba vědět, co této bylince dopřát. Nezbytností pro vydařenou sklizeň je:

  • propustná půda
  • dostatečná zálivka
  • dostatek slunečních paprsků

Mladý kopr

Kopr

Pěstování krok za krokem

Kopr se doporučuje sázet od dubna pro docílení stále zelené natě. Nejpozději je vhodné sázet v srpnu, abychom stihli sklidit ještě před nástupem ranních mrazíků.  

  • Pro výsev používáme semena, která můžeme vysít na záhon, nebo do květináče.
  • Semena vysejeme do propustné půdy do řádků vzdálených asi 20 – 25 centimetrů a dostatečně zalijeme
  • Záhony se snažíme lokalizovat na slunné místo kryté před větrem.
  • Některé odrůdy se vyznačují bujným růstem, proto jim opatříme oporu.
  • Jako koření se využívá zelený kopr sklízený v podobě mladé natě, nebo v době květu.
  • Pro opětovné získání semen, sušíme celá  květenství zavěšená na suchém místě .

Využití kopru v kuchyni

Díky svému příjemnému aroma a chuti má tato bylinka mnohostranné využití. Čerstvá nať se výborně hodí k rybám nebo mořským plodům. Lze ho kombinovat s kořenovou zeleninou, květákem, okurkami. Kopr je výbornou přísadou do dresinků a studených omáček.  Listy, květy i semínka se využívají pro přípravu nálevů, zejména při zavařování okurek. Semínka se doporučuje používat jako koření, nebo jimi lze nahradit kmín pro přípravu brambor nebo dýně.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3/5 (6 hlasů)


Související články