POTRAVINOVÉ OKÉNKO: Není rýže jako rýže
Jak u většiny lidí, a to především u sportovců, je rýže nepostradatelnou přílohou k většině jídel. Tato obilnina, která je velmi bohatá na sacharidy, je u nás oblíbená již opravdu hodně dlouho a stále se k nám dostává více a více druhů. Ale je opravdu rýže jako rýže?
ZÁKLADNÍ INFORMACE
Rýže je, jak jsem zmínila, hlavním zdrojem sacharidů. Tyto sacharidy jsou většinou v podobě škrobu. Podle různých odrůd se liší glykemickým indexem a také počtem obsahu sacharidů. Množství tuků je naprosto zanedbatelné, bílkovin je zde okolo 10 g na 100 g.
PROČ JÍST RÝŽI
Je to velmi chutná a kvalitní příloha, už hlavně proto, že neobsahuje lepek a tak je vhodná i pro lidi s celiakií. Kromě toho neobsahuje žádný cholesterol a snižuje riziko různých onemocnění. Vhodná jako rychlý zdroj sacharidů po náročném tréninku a také velmi dobře zasytí. Doporučována také pro redukční diety.
NENÍ RÝŽE JAKO RÝŽE!
U většiny lidí, u kterých často převažuje rýže v jídelníčku, by měla vědět, že se různé druhy této pochutiny opravdu velmi LIŠÍ. A to hlavně v glykemickém indexu, jak jsem zmínila výše. Glykemický index zde hraje obrovskou roli. Jak už to bývá, čím vyšší GI, tím budeme mít rychleji hlad. Uvedu příklad: Velmi oblíbená basmati rýže má GI pouze okolo 50 a tedy dobře zasytí. Co se týče rýže parboiled, není zde až takový rozdíl v GI - asi okolo 60, ale zmiňovaná basmati je na tom stále o něco lépe, a my přece chceme mít co nejdelší pocit sytosti! Za Basmati si sice více připlatíte, ale pro vaše tělo je nejvhodnější. V nejideálnějším případě je vhodné tyto rýže střídat, už kvůli střídání chutí a také kvůli vaší peněžence. Nyní uvedu pár dalších příkladů rýží, které jsou nejvhodnější. Kromě pár výjimek jsou všechny rýže na tom víceméně podobně.
Existuje mnoho typů rýže jako:
- ZÁKLADNÍ - parboiled, dlouhozrnná, basmati, jasmínová, natural, divoká
- DALŠÍ - arborio, patna(caroli),… – také u nás sehnatelné.
NEJLEPŠÍ RÝŽE
- RÝŽE NATURAL
GI 55
SACHARIDY: 75 g na 100 g
Na 1. Místo bych zařadila rýži Natural, už jen pro to, že zde máme jeden z nejnižších GI a počtu sacharidů. Kromě toho bych v této rýži vyzdvihla to, že obsahuje spoustu vlákniny a je jedna z těch nejlepších (neloupaných) rýží u nás! Rýže má ale svou specifickou chuť, tak na to pozor.
- RÝŽE DIVOKÁ
GI 57
SACHARIDY: 73 g na 100 g
Rýže divoká se také jinak nazývá indiánská, má i svou barvu – tmavou až černou. Podobná natural, je vhodná s kombinací s bílou rýží. Často také není považována za rýži, nýbrž za semena severoamerické vodní trávy.
- RÝŽE BASMATI
GI 50
SACHARIDY: 77 g na 100 g
3. místo patří velmi oblíbené rýži Basmati. Nemá tak specifickou chuť jako předešlé dvě, takže je velmi doporučována. Skvělé hodnoty GI, dobře zasytí. Možná si trochu připlatíte, ale za takovou rýži to opravdu stojí.
- RÝŽE DLOUHOZRNNÁ
GI 64
SACHARIDY: 80 g na 100 g
Od této 4. rýže se už GI postupně zvyšují, proto už jsou méně vhodné pro konzumaci. Uvedená dlouhozrnná je také velmi často kupovaná, je poměrně na tom ještě dobře s GI ale sacharidů obsahuje jako 2. nejvíce. Přesto se to dá tolerovat, na těch sacharidech +- 3 g tak nezáleží, jako na GI.
- PATNA
GI 68
SACHARIDY: 76 g na 100 g
Patnu, také caroli rýži můžeme zařadit ke dlouhozrnným rýžím, vyznačující se neutrální vůní a chutí. GI vyšší, už se blíží skoro k 70, proto by bylo opravdu vhodné ji střídat.
- PARBOILED
GI 68
SACHARIDY: 77 g na 100 g
Parboiled, tuto velmi často kupovanou rýži, bych dala na stejnou úroveň jako patnu nebo dlouhozrnnou. Tyto tři výše uvedené rýže plus ještě rýže Arborio, se příliš neliší. Ale liší se například chutěmi, proto jak říkám, je dobré je často střídat.
- ARBORIO
GI 70
SACHARIDY: 77 g na 100 g
Druhý nejvyšší GI, ale stále tam nejsou tak velké výkyvy. Tato kulatozrnná rýže vytváří po uvaření hmotu, ze které se dělají výborná italská rizota.
- JASMÍNOVÁ RÝŽE
GI až 100!
SACHARIDY: 81 g na 100 g
Tuto rýži rozhodně z jídelníčku úplně VYŘAĎTE. Jako jediná má z těchto rýží rozdíl v GI skoro až o 50! Což je šíleně obrovský rozdíl! Proto se jí opravdu raději vyhněte.
Související články
- Připravte si čerstvou domácí šťávu pomocí odšťavňovače
- POTRAVINOVÉ OKÉNKO: Není rýže jako rýže
- Není bobule jako bobule! Některé jsou prudce jedovaté!
- Samozavlažovací truhlíky jak fungují?
- Březová míza: opravdový dar přírody!
- Jak osadit zahradní chodníček?
- Skleníky Walipiny: zájem o technologii podzemního pěstování vzrůstá
- Vyrábíme s dětmi: Můj úplně první herbář (obrazový průvodce)