Úvod  › 

Jak pěstovat mango z pecky?

Mango je jedním z nejchutnějších druhů exotického ovoce. Původně pochází z tropů, konkrétně z východní Asie, Tichomoří a Indie.  Mangovníků je mnoho druhů. Jedná se o stálezelený strom, který v dospělosti dorůstá výšky deset až čtyřicet metrů. Jednotlivé druhy rodí plody vejcovitého tvaru o hmotnosti půl kilogramu a více. Zralé mango má žlutočervenou slupku a kolem plochého semene je velmi lahodná, měkká žlutooranžová dužnina. Takže platí, že mango, které vám nabízejí v obchodech a má slupku z větší části zelenou, je většinou nedozrálé. Nejlépe je ho nechat dozrát při pokojové teplotě.

 A právě semena se u jednotlivých mangovníků liší a podle semene poznáte, odkud pocházelo právě to mango, na kterém jste si pochutnali. A původní lokalita také určí, kolik rostlinek je možné z onoho konkrétního semene vypěstovat. U indočínských druhů vyroste ze semínka jeden až dvanáct malých mangovníčků.

Mangu nesvědčí zima a chlad

Vypěstovat si mango můžete klidně i doma, ale musíte si dát pozor na to, z jakého manga získáte pecku. Manga jsou ve většině obchodů uskladňována v chladících boxech a právě to může být příčinou proč vám i přes nejlepší péči semeno nevyklíčí. Proto také není vhodného mango zasadit na zahradu, velmi pravděpodobně by rostlina nepřežila středoevropskou zimu.

Jak na to

Semeno manga jsou obklopeno tvrdým vláknitým obalem. Prvním krokem tedy bude jeho odstranění. Musíte postupovat velmi opatrně, abyste semeno nijak nepoškodili. Někdo pak doporučuje vykoupat ho preventivně ve slabém roztoku manganistanu draselného (hypermanganu).

Vybereme si vhodný květináč, který naplníme hlínou a vložíme do něj semeno tak, aby výhonek, někdy také označovaný jako ocásek jadérka, směřoval dolů. Někteří pěstitelé doporučují místo hlíny kokosový substrát, protože neobsahuje žádné choroboplodné zárodky, které mohou být příčinou bakteriálních či plísňových chorob. Ty by malou rostlinku mohly zásadně ohrozit

Seménko se nesmí sázet příliš hluboko. Umístěte ho do horní třetiny květináče, protože pokud vám semeno vzejde, bude mít budoucí malý mangovník poměrně dlouhé kořeny a bude na ně v květináči potřebovat místo. Proto také určitě nevybírejte nějaký mini květináč.

Čekání na výhonky

Hlínu nebo kokosový substrát musíte pravidelně zalévat, jinak by mohlo semeno uschnout. Ale nesmí se to přehánět, protože příliš mnoho vody by mohlo být příčinou hniloby a to by byl také konec nadějí na šťavnaté plody. Pokud bylo semeno v pořádku a máte štěstí, zhruba za dva až čtyři týdny by z něj měla vyrašit rostlinka. Ale nevzdávejte to ani po měsíci, někdy se rostlinka objeví i za tři měsíce.

Kam s květináčem

Mangovník potřebuje hodně tepla a světla po celý rok.  Úplně na začátku je vhodné použít třeba pokojový skleníček, který rašící semeno ochrání před prudkým sluncem, ale pokud ho nemáte, vyberte stanoviště mimo přímé slunce, ale s dostatečnou teplotou, nejlépe zespoda, a blízko okna kvůli dostatku světla. Vzrostlejší rostlinky už nejsou tak choulostivé. Během léta ho klidně umístěte na přímé sluneční záření, ale pozor, musí opravdu pořádně svítit. Ve vegetačním období potřebuje mangovník teplotu v rozmezí 24-27°C a také během zimy se musí dbát o jeho teplotní komfort – teplota by se měla pohybovat od 17 do 24 °C. S mladými rostlinami ohledně teploty neexperimentujte, jejich květy a malé plody může ohrozit už teplota pod 18°C, ale starší vzrostlé mangovníky jsou odolnější a vydrží krátkodobý pokles teploty až na dva stupně. I v zimě by měl mít mangovník dostatek světla.

Další péče

Pro hnojení se může používat klasické tekuté hnojivo pro pokojové rostliny. Vhodné období pro hnojení je od konce února až do začátku září. Hnojí se asi každé dva týdny. Rok po zasazení na jaře rostlinku přesadíme do nového substrátu složeného ze stejných dílů rašeliny, kompostu a zahradní půdy. Rašelinu lze nahradit kokosovým substrátem.

Dávejte pozor, abyste mangovník neutopili. Zalívejte až ve chvíli, kdy je substrát suchý.  Než se dočkáte slaďoučkých plodů, protože květináčem hodně vody. Poprvé vám mangovník pokvete až za osm let. Ale aby z květů byly plody, musíte zařídit opylení, a to nejlépe u všech květů, aby se objevil alespoň jeden plod. Tak hodně trpělivosti.

Ohodnoťte tento článek:
Hodnocení: 3.5/5 (4 hlasy)

Související články