Menu
Úvod

Jak a kdy stříhat meruňku?

Meruňka patří mezi jeden z velmi oblíbených ovocných stromů. Je to zejména díky její výborné chuti plodů. Avšak abychom docílili hojnosti plodů, dobré chuti a velikosti, je důležité se o meruňku dobře postarat! Velmi důležité je její umístění v terénu, množství slunečního svitu, vláhy, tepla, ale jednou z nejdůležitějších věci, aby nám na zahradě vyrostla pěkná meruňka s bohatými plody, je její střih!

Proč meruňku vůbec stříhat?

Kvalitním prostříháním docílíme dobrého průchodu světla v koruně. Uvolní se nám prostor a nové plody budou mít více místa a tím docílíme toho, že plody budou větší a sladší. Dalším z důvodů je také hezký vzhled koruny, díky kterému bude náš strom už z dálky pěkně vypadat.  Někdy může být krácení potřebné i z toho důvodu, že nám meruňka zasahuje do plotu či stavby, stíní nám do oken či jen překáží volnému průchodu na zahrádce. Jarním prostříháním také zamezíme šíření nežádoucích nemocí ze starých listů, které mají také nepříznivý vliv na vývoj meruňky.

Kdy prořezávání provádíme?

Aby pro meruňku nebyl prostřih velký šok a dobře se regenerovala, je důležité střih provádět v teplých obdobích. Zároveň je ale dobré, aby nebylo velké sucho a konce zbytečně neusychaly. Prořezávat můžeme celé vegetační období, což je tedy od března do září. Je dobré se podívat na předpověď počasí a najít si ideální podmínky.

Co budeme potřebovat?

  • Obstaráme si nůžky, nejlépe přímo zahradnické na stříhání větví.
  • Na silnější větve si seženeme pilu, dobrá je s malými zoubky, aby se větvě zbytečně neštěpily.
  • Dále si seženeme štěpařský vosk, kterým nastřeme konce ostříhaných či uříznutých větviček, aby se lépe regenerovaly.
  • Nakonec už jen rukavice na ochranu rukou a žebřík, středně veliký, abychom se dobře dostali ke koruně.

Jak postupovat při stříhání?

Proces stříhání řídíme podle stáří stromku. Zastřihování už od mladého stromku má výhodu v tom, že můžeme stromek upravovat úplně podle svých představ.

  1. Pokud chceme tedy stříhat mladý roční stromek, máme na mysli stromek starý přibližně rok, snažíme se ho prodloužit a udělat z jeho větví dobrý základ. Zvolíme si jednu hlavní, vodící větev a další 3-5 vedlejších, kterými budeme korunu tvarovat. Větvičky zastřiháváme o jednu čtvrtinu až třetinu. Vodící větev musí ostatní převyšovat cca o 20cm větve ostatní. Zastřihovat je nutné v místech, ve kterých pupeny nových větví směřují od koruny, abychom zamezili zahušťování, slabému průchodu světla a korunu měli širokou a dobře přístupnou. Docílíme tím bohaté a sladké úrody!
  2. V dalším roce si zvolíme hlavní větve na našich vedlejších, dříve zvolených 3-5 větvích. Větve zastřihneme opět přibližně o třetinu. Zase si dáváme pozor na postavení pupenů! Opět směrem od koruny!
  3. Velmi užitečnou věcí, je takzvaný Šittův řez, který provádíme nejlépe na přelomu června a července. Letorosty, které dosáhly délky 20 cm zastřihneme okolo desátého normálního listu! Takto provedeným zastřihnutím se nám ve stejném vegetačním období obnoví přibližně 5 dalších letorostů, které v příštím roce vykvetou o něco déle, a tím zamezíme zmrznutí jarními mrazy a úroda bude velmi bohatá.
  4. Ve třetím roce je možné vybudovat druhé patro naší meruňky, kdy si vybereme jednu z  korunních vedlejších větví, která vyrostla na naší hlavní, už zkrácené větvi. A opakujeme tentýž postup. Budujeme stejné, druhé patro jako se nám už předtím podařilo. Samozřejmě všechny řezy opatříme vrstvou vosku.
  5. V dalších letech je dobré meruňku prostříhávat, aby měla stále volný průchod světla a dostatek volného prostoru. Zhruba po deseti letech je dobré udělat omlazující řez.

Zastřihávání meruňky není až tak těžké, jak se nám na první pohled může zdát, ale pokud si na to netroufnete, není problém vyhledat odbornou pomoc, která vám jistě ochotně pomůže.