Menu
Úvod  › 

Jaboticaba

Málo z nás zná toto exotické ovoce. Ani bychom neřekli, že je to vůbec ovoce. U nás se prakticky nevyskytuje a nejsme o něm informování. Ale v Jižní Americe je tato plodina velice známá, oblíbena. Tak si ji přiblížíme.

Toto prapodivní exotické ovoce vypadá jako by vyrostlo přímo z kůry stromů a strom byl pokryt fialovými bradavicemi či pupínky. Jeho domovem je Jižní Amerika, Brazílie.

Jaboticaba má kulatý až oválný tvar, barvy tmavě fialové až černé a velikost je o něco větší než švestka. Dužnina je průhledná, rosolovitá, velice šťavnatá, sladká. Připomíná chuti mandarinku nebo vinnou révu, je o něco tvrdší, což umožňuje lepší přepravu a skladování tohoto ovoce. Uvnitř je 1 až 4 nevyzrálá semínka.

Ovoce roste přisedle na kmeni a můžete ho konzumovat čerstvě ze stromu. Plodí 5 až 6 krát za rok. Produkty jsou velice populární a vynikající.

Co Jaboticaba obsahuje:

  • plody: obsahují nejvíce vodu a to až 87%, dále jsou to: vitamín C, bílkoviny, sacharidy, vápník, fosfor, železo
  • kúra: má vysoký obsah taninu

Kvetení Jaboticaby

Jaboticaba v květu - bíle květy (Autor owen59 CC)

Zralé a nezralé plody Jaboticaby

Zralé a nezralé plody Jaboticaby (Autor zuza-foto CC)

Jaboticaba - exotické ovoce

Jaboticaba - zralé plody nezvykle na kůře stromu (Autor scotnelson CC)

Léčebné účinky

Jeho účinky jsou obdobné jako u brusinek a hroznů. Jsou antioxidační, mají protizánětlivé účinky. Léčí se jim průjmového onemocnění, astma, chronickém záněty mandlí, podporuje imunitní systém.

Kulinářské a jiné použití

I když se obvykle konzumují čerstvé, vyrábí se z nich také sirupy, želé, sladké a pikantní omáčky, vína, zmrzliny.

Popis stromu

Tato ovocná dřevina roste velice pomalu, ale až do výšky 8m. Ideálním místem pro růst je teplé podnebí s dostatkem vláhy a výživnou půdou. Je to vícekmenný keř, bohatě větvený, s mnoha kulatými, fialovými až černě zbarvenými plodinami.  Na jaře je strom pokryt bílými květy s výraznými tyčinkami, které vyraší po čtyřech přímo z kmene.