Zmrazování ovoce a zeleniny
Ovoce a zelenina chutnají nejlépe, když jsou čerstvé. Léto ale není celý rok, a díky správnému zmražení ovoce a zeleniny můžete mít chutné a čerstvé plody po celý rok. Zmrazování je navíc docela jednoduché a zachovává v plodech dostatek živin. Jak správně zmrazit ovoce a zeleninu, aby si zachovaly svou čerstvost a chuť?
Proč zmrazovat ovoce a zeleninu?
Díky zmrazování si můžete užívat vaše oblíbené plody i mimo jejich sezónu. Mražením se totiž neztrácí tolik živin jako u jiných metod uchování surovin. A navíc zmražené potraviny stále chutnají jako čerstvé. Zmrazení také výrazně šetří čas při přípravě jídel, protože máte ingredience vždy po ruce. Když je navíc správně připravíte, můžete si přípravu ještě usnadnit.
Jak připravit ovoce a zeleninu na zmrazení?
Než začnete s mražením, je důležité ovoce i zeleninu správně připravit, aby si zachovaly co nejvyšší kvalitu.
- Omytí a očištění - Před zmrazením plody důkladně omyjte, abyste odstranili veškeré nečistoty a pesticidy. Některé druhy je nutné i oloupat a odstranit stopky nebo další nejedlé části.
- Blanšírování - Některé druhy zeleniny, jako je brokolice, mrkev nebo hrášek, je dobré před zmrazením zblanšírovat. Blanšírování je rychlé povaření v horké vodě, které zastaví enzymy, aby nezpůsobily ztrátu barvu, chuti nebo živin. Po blanšírování zeleninu rychle ponořte do ledové vody, aby co nejrychleji zchladla.
- Sušení - Důležité je také plody před zmrazením důkladně osušit. Jakákoli zbylá voda může při zmrazení vytvořit ledové krystaly, což může ovlivnit strukturu plodů.
- Porcování - Ovoce a zeleninu je dobré nakrájet na menší kousky, ty totiž mrznou rychleji a rovnoměrněji, což pomáhá zachovat jejich strukturu a chuť. Také si usnadníte práci při přípravě dalšího jídla.
- Balení - Při balení plodů buďte důkladní, ideální je plody umisťovat rovnoměrně a ploše, aby se vám do mrazničky hezky skládaly. Použít můžete vakuové sáčky, které odstraní vzduch, nebo pevně uzavíratelné sáčky či nádoby.
- Předběžné zmrazení - Některé ovoce je vhodné před zmrazením rozložit na plech a nechat je předzmrazit, než je vložíte do sáčků. Tím zajistíte, že se neslepí, budou chutnější a lépe je budete oddělovat při jejich používání.
Tipy na zmražení některých druhů ovoce a zeleniny
Možná jste zkoušeli mrazit různé druhy ovoce a zeleniny, ale tak nějak to nebylo ono. U některých druhů může být složitější je správně zamrazit, ale není to nemožné. Jaké tipy pro takové druhy ovoce a zeleniny fungují?
- Rajčata - Aby se rajčata dala zamrazit, je nutné je předtím krátce povařit a oloupat. Poté z nich můžete udělat rajčatovou omáčku, která se skvěle hodí do polévek a omáček a v mrazáku ji máte vždy po ruce. Rajčata můžete ale po povaření zamrazit i celé.
- Lilky - Pro běžné zmrazení nejsou vhodné ani lilky. Nakrájejte je ale na proužky nebo kolečka a před zmrazením je upečte. Zachovají si tak lepší strukturu.
- Papriky - U paprik je to trochu jednodušší, stačí je nakrájet na proužky. Ideálně je pak ještě zamrazte nejprve na plechu či podnosu, aby se nelepily a zachovaly si svou křupavost.
- Rebarbora - Rebarbora má vysoký podíl vody, takže má tendenci po rozmrazení měnit svou strukturu. Pokud ji ale chcete zamrazit, stačí ji nakrájet na malé kousky a nechat je zmrazit na plechu nebo podnosu. Poté je jen zabalíte do sáčků. Po rozmrazení si taková rebarbora udrží tvar i chuť.
TIP: Mrazit můžete i bylinky
Při zmrazování ovoce a zeleniny nezapomeňte ani na zelené bylinky z vaší zahrádky. Odolnější bylinky, jako je rozmarýn nebo tymián, můžete zmrazit bez jakéhokoli zpracování. Jemnější bylinky, jako je bazalka nebo máta, před mrazením nasekejte na jemno, a poté je nechte zmrazit. Abyste neměli pak celý ztvrdlý sáček, použijte na zmrazení dávkovač na led, budete tak mít pak po ruce kostku bylinek, když ji budete potřebovat.
Co by se mrazit nemělo?
Ale i když si u některých plodů pomůžete různými triky, existují i ovoce a zeleniny, které k mražení zkrátka nejsou vůbec vhodné. Jedná se například o salát, okurky nebo ředkvičky, které mají vysoký obsah vody a po rozmrazení by výrazně změkly. Také syrové brambory a další vodnaté druhy zeleniny mohou po zmrazení výrazně změnit svou chuť a strukturu. I tak si je můžete uchovat na zimu. Připravte z nich omáčky nebo pyré, které už zamražení vydrží.
Z ovoce jsou nevhodné melouny, hroznové víno. Z citrusů: pomeranče, citrony nebo limetky. Jablka či hrušky se stanou kašovitá.
Jak ovoce a zeleninu rozmrazit?
Ovoce byste měli rozmrazovat pomalu. Nejlépe ho po vyndání z mrazničky dejte do lednice, ať neztratí příliš mnoho šťávy. Na pokojové teplotě by mohlo ztratit chuť a strukturu. Pokud z ovoce budete dělat koktejl, jako třeba smoothie, případně ho budete přidávat do pečení, můžete ho použít i zmrzlé.
Zeleninu na vaření můžete rovnou hodit do vroucí vody zmrzlou. Pokud ji budete používat do studeného jídla, pak je také lepší ji rozmrazit pozvolna v lednici.