Zelenina pro začátečníky: Co pěstovat, když s tím teprve začínáte
Pěstování zeleniny je skvělý způsob, jak mít čerstvé plodiny přímo z vlastní zahrádky. I když nemáte žádné zkušenosti s pěstováním zeleniny, můžete se do sázení vrhnout bez obav. Pokud si dáte pozor na několik základních věci, budete mít úspěch a na konci sezóny si užijete radost s první sklizené zeleniny. Zjistěte, s jakou zeleninou začít, kdy ji sázet a další základní tipy, se kterými vám to půjde téměř samo.
Začněte s malým záhonem
Pokud se chystáte pěstovat zeleninu poprvé, nejlepší bude začít s menším záhonem. Na malém prostoru budete moci lépe sledovat, jaké podmínky jsou pro rostliny nejlepší. Pokud nemáte zahradu, ale třeba balkon nebo terasu, můžete vyzkoušet pěstování zeleniny i v květináčích nebo na malých vyvýšených záhonách. Ty se ostatně hodí i do velkých zahrad pro svou praktičnost při péči o zeleninu a jsou skvělou ochranou před slimáky.
Pokud budete pěstovat zeleninu na zahradě, vyberte dva menší záhony, abyste umístili k sobě vždy ty rostliny, které mají podobné nároky na slunce a zálivku. Například rajčata potřebují hlavně slunce a teplo, oproti tomu saláty a špenáty prosperují i v mírném stínu. Záhon volte takový, abyste zelenině dopřáli dostatečný prostor.
Jakou zeleninu vybrat pro začátečníky?
Vhodné bude začít s rostlinami, které nejsou příliš náročné na údržbu a nevyžadují tolik pozornosti. Motivační bude také volit zeleninu, která rychle roste, díky tomu se budete moci těšit z první úrody už po několika týdnech.
Druhy zeleniny pro začátečníky:
- ředkvičky - rychle rostou,
- mrkev - snadno se pěstuje,
- hlávkový salát - vhodné i pro chladnější místa,
- cuketa - vysoká úroda,
- fazolky - rychlý růst,
- červená řepa - vhodná i do chladnějších míst.
O něco náročnější druhy zeleniny, které ale dobře fungují se zeleninou pro začátečníky:
Vyberte správné místo a prostor
Výběr správného místa je velmi důležitý, zelenina potřebuje dostatek slunečního svitu, a to alespoň 6 hodin denně. Pokud máte menší zahradu, která je hodně stinná, můžete vybrat zeleninu, která zvládá mírný stín, ideální je špenát, polníček nebo různé saláty.
Pokud budete sázet zeleninu na balkoně či terase, vyberte takové truhlíky, které mají dobré odvodnění a jsou dostatečně velké, aby se rostliny nepřemokřovaly a měly dost prostoru zakořenit. Na záhonech při sázení myslete na to, jak rostliny vyrostou a řiďte se pokyny pro vzdálenosti jednotlivých rostlinek. Například cukety by měly být od sebe vzdálené až 1 m.
Připravte půdu a záhony
Neméně důležitá je správná příprava půdy. Pokud máte těžkou a jílovitou půdu, přidejte do ní kompost nebo písek, aby měla lepší propustnost. Naopak příliš písčitou půdu doplňte rašelinou nebo kompostem, aby vodu lépe zadržovala.
Před samotným vyséváním nebo výsadbou zeleniny půdu prokypřete a odstraňte z ní plevel. Pokud plánujete pěstovat zeleninu ve vyvýšených záhonech, vyberte kvalitní substrát, který se hodí na pěstování zeleniny. Když máte záhon hotový, přidejte na povrch tenkou vrstvu mulče, která pomůže udržet vlhkost v půdě po delší dobu a zabrání prorůstání plevelu. Mulč může být z kůry, dřevní štěpky nebo pilin.
Rychlý přehled, kdy sázet a vysévat zeleninu?
Abyste se mohli rychle zorientovat, kdy nejlépe začít s výsevem nebo výsadbou jednotlivých druhů zeleniny, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku. Důležité je také vědět, jaký způsob pěstování zvolit pro každou rostlinu.
Výsev znamená, že semena přímo vložíte do země, kde začnou klíčit a růst. Výsadba se sazeničkami znamená, že přesadíte rostliny, které byly již předpěstovány v květináči nebo sadbovacím záhonu. Do začátku doporučujeme řídit se tabulkou a pro některé druhy zeleniny koupit sazeničku v obchodě.
Zelenina | Výsev nebo výsadba | Doba výsevu nebo výsadby |
Ředkvičky | výsev do záhonu | od poloviny března |
Mrkev | výsev do záhonu | od poloviny března |
Hlávkový salát | oboje možné | od poloviny března |
Polníček | výsev do záhonu | od poloviny března |
Cuketa | výsadba se sazeničkou | od poloviny května |
Fazolky | výsadba se sazeničkou | od poloviny května |
Červená řepa | oboje možné | od poloviny dubna |
Kedluben | oboje možné | od poloviny dubna |
Rajčata | výsadba se sazeničkou | od poloviny května |
Hrách | oboje možné | od poloviny března |
Zalévání a hnojení
Zelenina potřebuje pravidelnou zálivku, ale je důležité nechat půdu mezi zaléváním lehce oschnout. Rostliny byste totiž neměli přemokřit, jinak by začali hnít. Ideální je zalévat rostliny ráno, aby se voda během dne neodpařila příliš rychle. Při zalévání si dejte pozor, ať zaléváte ke kořenům, ne na listy. Vhodné je použít na zálivku dešťovou vodu, která je pro rostliny ideální, protože je měkčí a neobsahuje chemikálie. Navíc vám ušetří peníze.
Pokud jde o hnojení, používejte přírodní hnojiva nebo kompost. Vhodné je hnojit každé 2-4 týdny podle druhu zeleniny. Pokud máte zeleninu v nádobách, hnojte o něco častěji, rostlinám v nádobách živiny rychleji dojdou.
Sklizeň
A je tu vysněná sklizeň. Rajčata a fazolky sklízejte postupně. Naopak ředkvičky nebo mrkve sklizejte současně, jakmile jsou zralé. Vaši zaslouženou úrodu si nezapomeňte také pořádně užít. Více informací, kdy sklízet zeleninu zde: předpěstování, výsev, výsadba a sklizeň.