Zelenina

Správná péče o půdu: Proč je testování půdy klíčové pro zdravé rostliny

Jarní testování půdy na zahradě je klíčovým krokem k dosažení zdravých a plodných rostlin. Pokud chcete mít zahradu plnou květin, zeleniny a ovocných stromů, je důležité vědět, jaké živiny jsou v půdě. V tomto článku si podrobněji probereme, proč je testování půdy důležité, kdy a jak půdu testovat a jak interpretovat výsledky.

Předpěstování cuket ze semen

Cuketa nebo též cukína je rostlina, která je pěstitelsky nenáročná, velmi podobná okurkám. Snadno si vyprodukujeme bohatou sklizeň až 20 plodů z jedné rostliny (množství záleží na pravidelné sběru). Mladé plody mají jemnou ořechovou až neutrální chuť a jsou vhodné do zeleninových salátů (i se slupkou). Většinou ji, ale používáme tepelně upravenou. Oblibeným pokrmem z cuket je cukeťák ( cuketový "bramborák"). Můžeme ji plnit, smažit jako řízek, grilovat na grilu, vytvořit z ní cuketovou polévku. I květy cuket jsou poživatelné. Vidíme, že její využití je veliké.

Pěstování pažitky v paneláku

Většina z nás zná pažitku jako bylinku nebo zeleninu, kterou především v zimním období náš organismus potřebuje. Zajistit si ji v tomto období čerstvou není až tak složité, protože ji můžeme pěstovat i doma. Její konzumace má pozitivní vliv na trávení, ale i na hospodaření těla s vápníkem nebo draslíkem. Zajímavostí je i vliv této bylinky na výši krevního tlaku. Pojďme si odpovědět na otázku: "Jak na pažitku na okně v paneláku?". 

Jaký význam má zelenina?

Nejprve si řekněme, co vlastně ta zelenina je. Jako zeleninu označujeme jedlé části rostlin, které jsou poživatelné buď čerstvé, nebo tepelně zpracované. Rostliny máme jednoleté a dvouleté. Zelenina má velmi nízkou energetickou hodnotu, ale vysokou hodnotu biologickou. Ale pozor, pouze v syrovém stavu. Také dlouhé a nevhodné skladování snižuje tuto hodnotu. Obsahuje vitamíny, velký podíl vody, minerální látky, bílkoviny, sacharidy a vlákninu, která je z výživového hlediska velice důležitá. Potom enzymy, barviva, kyseliny, třísloviny a ještě další látky. Podle odborníků by měl člověk každý den sníst 350g zeleniny. Za jeden rok tedy 130kg. Ovšem v České republice dosahujeme stěží na 83kg.