Sklizeň. To je první slovo, které mě napadá, ve spojení se srpnem. Zeleninová zahrada je v době, kdy se letní prázdniny zhoupnou do druhé půlky, štědrá. I když máte plné ruce sklizně, nezapomeňte na odměnu pro zahradu. Protože vysít chcete i příští rok.
Miluju léto, když je zahrada v rozpuku. Barevná a sebevědomá. Mezi zeleninu vysévám měsíček lékařský nebo vysazuju afrikány. Vzniká tak nádherná barevná mozaika. U rajčat pěstuju bazalku, u mrkve zase rozmarýn. Je to krásné i praktické – bylinky zeleninu ochraňují, máte vše při ruce a navíc získáte kouzelná zákoutí, na která se nebudete moct vynadívat.
Pěstování zeleniny otevírá mysl i srdce. Posiluje svaly a ducha. Znovu nám pomáhá objevovat intuici. Zahoďte návody a zaručené rady. Stoupněte si na zahradu a nechte se vést!
Svoje první ředkvičky bych vám neukázala. Byly malinké, neduživé a nehezké. Ale dobré. Druhý rok už vyrostly větší, pěkně kulaté. A odtud už byl jen malý krok k dalšímu pěstování zeleniny. Jak se říká, kdo nic nedělá, nic nezkazí. Takže jestli jste ještě zeminou nepokřtění a touha po zahradnické zkušenosti ve vás roste, pojďte letos do toho. Co a jak pěstovat, když jste začátečník?
Jarní testování půdy na zahradě je klíčovým krokem k dosažení zdravých a plodných rostlin. Pokud chcete mít zahradu plnou květin, zeleniny a ovocných stromů, je důležité vědět, jaké živiny jsou v půdě. V tomto článku si podrobněji probereme, proč je testování půdy důležité, kdy a jak půdu testovat a jak interpretovat výsledky.
Cuketa nebo též cukína je rostlina, která je pěstitelsky nenáročná, velmi podobná okurkám. Snadno si vyprodukujeme bohatou sklizeň až 20 plodů z jedné rostliny (množství záleží na pravidelné sběru). Mladé plody mají jemnou ořechovou až neutrální chuť a jsou vhodné do zeleninových salátů (i se slupkou). Většinou ji, ale používáme tepelně upravenou. Oblibeným pokrmem z cuket je cukeťák ( cuketový "bramborák"). Můžeme ji plnit, smažit jako řízek, grilovat na grilu, vytvořit z ní cuketovou polévku. I květy cuket jsou poživatelné. Vidíme, že její využití je veliké.
Většina z nás zná pažitku jako bylinku nebo zeleninu, kterou především v zimním období náš organismus potřebuje. Zajistit si ji v tomto období čerstvou není až tak složité, protože ji můžeme pěstovat i doma. Její konzumace má pozitivní vliv na trávení, ale i na hospodaření těla s vápníkem nebo draslíkem. Zajímavostí je i vliv této bylinky na výši krevního tlaku. Pojďme si odpovědět na otázku: "Jak na pažitku na okně v paneláku?".
Nejprve si řekněme, co vlastně ta zelenina je. Jako zeleninu označujeme jedlé části rostlin, které jsou poživatelné buď čerstvé, nebo tepelně zpracované. Rostliny máme jednoleté a dvouleté. Zelenina má velmi nízkou energetickou hodnotu, ale vysokou hodnotu biologickou. Ale pozor, pouze v syrovém stavu. Také dlouhé a nevhodné skladování snižuje tuto hodnotu. Obsahuje vitamíny, velký podíl vody, minerální látky, bílkoviny, sacharidy a vlákninu, která je z výživového hlediska velice důležitá. Potom enzymy, barviva, kyseliny, třísloviny a ještě další látky. Podle odborníků by měl člověk každý den sníst 350g zeleniny. Za jeden rok tedy 130kg. Ovšem v České republice dosahujeme stěží na 83kg.