Menu

Mrkev

Jak na pěstování mrkve a petržele?

Mrkev a petržel jsou kořenovou zeleninou, jež se obecně těší velké oblibě. Obojí bývá základem velkého množství tradičních pokrmů. Kromě jejich využití v kuchyni mají spolu mnoho společného i ve způsobu pěstování. Obě zeleniny mají náročnější klíčivost semen a obě nesnášejí přesazování, takže se vysévají přímo na záhon.

Pěstování a hnojení mrkve

Už vás nebaví nakupovat zeleninu, která se podobá plastovým napodobeninám bez jediného kazu, chuti a aroma v síti supermarketů? A máte za domem kousek zahrádky? Vypěstujte si sami nenáročnou, zdravou zeleninu, která bude na jaře prvním zdrojem přírodních vitamínů. Třeba taková mrkev je velmi oblíbenou a rozšířenou zejména pro vysoký obsah betakarotenu, vitamínů B1, B2, D, E, K a minerálů vápníku, draslíku, zinku, hořčíku, železa a jódu. Je také bohatá na vlákninu, lecitin, glukózu a stopový prvek – selen.

Co může obsahovat zelenina?

Zeleninu zařazujeme do našeho jídelníčku většinou proto, že je nízkokalorická a hodí se tak pro všechny typy i dietního stravování. Je ale velmi důležitá také proto, že obsahuje řadu vitamínů, minerálních látek, enzymů a bílkovin, které naše tělo potřebuje k tomu, aby mohlo řádně fungovat.

Asi nejlepší způsob, jak nepřijít o cenné složky v zelenině obsažené, je konzumace v syrovém stavu - tak dostaneme do našeho těla maximum živin, které daná rostlina obsahuje. Ale i zde jsou vyjímky potvrzující toto dané pravidlo.