Salát

Ať se záhon i balkon zelenají salátem, špenátem, mizunou, polníčkem

Věděli jste, že než se dostane ledový salát nebo drobné salátové lístky v plastové mističce, které prodávají v supermarketu, na váš stůl, mají za sebou v průměru 1 600 kilometrů a hodiny kodrcání v kamionu? Zrovna jsem takový salát dojedla. Byl výborný. Ale byl to jeden z posledních. Protože zelené listy už raší a brzy bude nová sklizeň: hlávkového salátu, špenátu, rukoly, mizuny nebo polníčku. Pojďte je taky pěstovat. Na záhonech, ve skleníku nebo v truhlíkách na balkoně!

Březen je měsíc výsevu. Ředkviček, salátů, mrkve nebo petržele

Kdy a co zasít?  Dřív vyšel hospodář na pole, nadechl se, porozhlédl se, dotkl se země a věděl: ještě ne, už ano. V březnu se vysévá většina zeleniny. Ředkvičky, špenát, salát, petržel nebo mrkev. Záleží na počasí. A na půdě.

Vypěstujte si křupavý listový salát

Hlávkový salát vypěstujete snadno. Třeba hned vedle záhonu s ředkvičkami. Jak to zařídit, aby byl křupavý a nebyl nahořklý?

Tohle je dobré! Listy z ředkviček do salátu a pesto z mrkvové natě

Listy z ředkviček nevyhazujte na kompost. Přidejte je do salátu. Listy z červené řepy zase poduste jako špenát. A z mrkvové natě si vyrobte báječné pesto. Proč? Protože to vše dobře chutná a ještě doplníte vitamíny. Třeba áčko nebo céčko.

Zelená nať z cibule je parádní ozdobou do salátů. Takhle snadno si ji doma vypěstujete

Tohle mě nadchlo. Vzala jsem cibuli, kterou skladujeme už od podzimu v přívětivém chladu a suchu naší chalupy, a vsadila ji do sklenky na šampaňské. Tu jsem naplnila vodou. Pořád jsme chodili kolem ní a s mužem jsme na sebe volali: „Už pouští kořínky.“ A před pár dny. „Už pouští zelené.“ O to zelené totiž jde. Cibulová nať je plná vitamínů. Což se na jaře obzvlášť hodí.

Jak vypěstovat křupavý a chutný salát

Hlávkový salát je tradiční zelenina, kterou nesmíme opomenout. Už brzy zjara nás osvěží, povzbudí a dodá nám potřebné vitamíny. Salát si můžete snadno vypěstovat na záhonech. Jediné, na co si musíte dát pozor je zálivka. A slimáci.

Proměňte svůj balkon v jedlou zahradu. Sklízejte saláty i rajčata

Třeba máte jen balkon. A chcete pěstovat zeleninu. I balkon je dost. Osaďte ho lahodnými rajčaty, vypěstujte si šťavnaté cibulky, řízné ředkvičky, plné mísy listového salátu, sladké jahody a voňavé bylinky. Sice moc neušetříte, ale ta radost! Ta je k nezaplacení. + FOTOGALERIE BALKONŮ

Pěstování čínského zelí

Výsev čínského zelí se provádí do řádků dvacet centimetrů hlubokých. Každý řádek by měl mít kolem sebe prostor šedesát centimetrů a sazenice zhruba čtyřicet centimetrů. Ihned, co sazenice vzejdou se vzdálenost zmenší zhruba na dvacet pět centimetrů. Sázejte v chladnější a vlhké venkovní půdě. Pokud byste sazenice vysázeli nejprve doma a poté je chtěli přemístit, není záruka, že se venku udrží, protože čínské zelí není tak snadno přizpůsobitelné. Když se značně oteplí, přesuňte sazenice, nebo již vykvetlé hlávky, do stínu.

Pěstování mizuna

Mizuna je u nás méně známá zelenina. Ačkoli pochází z Asie, vypěstovat si ji můžete i na české zahrádce. Jak na to?

Pěstování kadeřávku

Tuto chutnou listovou zeleninu plnou vitamínu C můžete mít i u vás doma. Nepotřebujete ani velkou zahradu, stačí květináč na balkoně. Kapusta kadeřavá je totiž odolnou rostlinou, která vydrží i velké mrazy. Pokud si chcete užít šťavnaté saláty, výborné vývary nebo zeleninové nápoje proti únavě během celé zimy, vsaďte na kadeřávek.

Pěstování salátu
Jak si vypěstovat ledový salát?