Menu
Úvod  › 

Jak si vypěstovat ledový salát?

Saláty obecně jsou bohatým zdrojem vitamínu A. Doma vypěstované saláty jsou zaručeně čerstvější a chutnější než ty z obchodu. Ledový salát je navíc krásně křupavý. Jak si vypěstovat ledový salát se dozvíte v následujícím článku.

Ledový salát je kromě vitamínu A také zdrojem vápníku, vitamínu C a hořčíku. Díky jeho křupavosti a zároveň šťavnatosti patří k nejoblíbenějšímu druhu u nás. Jeho tuhé, ale křehké listy se hodí pro všechny druhy míchaných salátů a stejně tak se hodí k balení masových i zeleninových směsí.

Vzhled a nejlepší doba sklizně ledového salátu

Ledový salát vytváří pevnou hlávku, uzavřenou listy. Můžete ho pěstovat buď pro letní nebo podzimní sklizeň. Ledový salát je možné sklízet za 75–90 dní, podle dané odrůdy. Stejně jako ostatním typům salátů, ani tomu ledovému nesvědčí vysoké teploty před koncem dozrávání. Salát má pak tendenci vybíhat do květu.

Ideální půda

Zasadíte-li ledový salát do vhodné půdy, nemusíte jej tolik přihnojovat. To je ale vždycky dobré pro to, aby vám vyrostly co největší hlávky. Stanoviště musí být na slunném místě a půda by měla být hlinitopísčitá a slabě zásaditá.

Sázení ledového salátu

Při sázení ledového salátu si můžete vybrat ze dvou způsobů:

  • Předpěstování sazenic: V tomto případě by teplota, kde budete semena klíčit, měla dosahovat aspoň 15 ºC (teplota by neměla moc kolísat). S tímto způsobem pěstování ledového salátu začněte v první půlce dubna.
    • Sázejte navlhčená semena: když semena před vysazením zvlhčíte, napomůžete jejich klíčení. Můžete je vysévat do předem připravených květináčů od prodejce (fungují jako malé skleníky), do normálních květináčů za okno (ale zakryté průhlednou fólií nebo víkem) nebo přímo do pařeniště v řádcích, které jsou od sebe vzdálené pět centimetrů.
    • Sazenice přepichováním umístěte do rašelinového kontejneru tak, že je lehce vmáčknete do zeminy. Můžete využít i malé květináče nebo plastové kelímky od jogurtu s propíchaným dnem. Do záhonu pak vysaďte vzešlé rostliny i s rašelinovým balem. Srdíčko rostliny musí být vždy nad úrovní povrchu hlíny.
  • Sázení semen: Ledový salát můžete sázet rovnou ze semen. Tento způsob se hodí spíše pro podzimní sklizeň, tedy výsev v druhé polovině července až v srpnu. K tomu potřebujete konkrétní odrůdu určenou pro pozdní výsev.
    • Semena zakryjte bílou netkanou textilií, hlavně, pokud se pro tento způsob pěstování salátu rozhodnete na jaře. Uchráníte jej před nižšími teplotami a pomůžete zadržování vláhy. Textilie dostatečně propustí vzduch i slunce, a proto ji na záhoně můžete nechat až do doby, kdy se vytvoří větší rostliny salátu.

Hnojení a zalévání

Salát je nejlepší zalévat odstátou nebo dešťovou vodou mezi řádky, ne přímo na rostliny. Sazenice potřebují hodně vláhy, jen tak dosáhnete šťavnatého a křupavého ledového salátu. Před vysazením půdu dobře pohnojte buď speciálním hnojivem z obchodu, nebo několikacentimetrovou vrstvou kompostu či hnoje.

Opakované sklízení ledového salátu

Ledový salát můžete sklízet i několikrát z jediné rostliny. Stačí, když budete opatrní a nepoškodíte jeho listové srdíčko. Salát pak můžete sklidit opakovaně ve formě listů, srdíčko pak znovu obroste.

Se sklizní nečekejte

Pokud byste salát sklidili pozdě, bude jeho střed hořký. Salát s povadlými a hnědými listy nebo takový, kterému uhnívá košťál, není pro konzumaci vhodný. Stejně tak je nevhodný salát s velkou a bílou hlávkou. Přezrálý ledový salát poznáte také po rozkrojení na srdíčku, které je v tomto případě hodně žluté. Salát proto nenechávejte na záhoně zbytečně dlouho.

Skladování ledového salátu

Po sklizni jej můžete v neporušeném stavu uchovávat až týden v lednici, nejlepší je ale okamžitá konzumace. Není vhodné jej vystavovat teplotním šokům, proto při přenesení vyhřátého salátu ze záhonu chvíli počkejte, než jej dáte do chladu.