Menu
Úvod

Sklizeň a uskladnění podzimních jablek

Léto nám pomalu končí a na zahradách už se nám všechny jabloně barví krásnými plody. Většina pěstitelů ví, co se svými stromy a plody dělat, kdy je sbírat, jak je uskladnit a co se z nich dá vyrobit. Ovšem pro ty, kteří jsou v tomto oboru noví, máme několik tipů.

Druhy jabloní

Každému je určitě známo, že jablka rostou téměř v jakoukoli roční dobu. Jablka se rozdělují na letní, podzimní a zimní odrůdy. Mezi ty, které se budou sbírat již za několik málo týdnů, patří například Dolores, James GriveRed nebo Liberty či Santana. Všechny tyto odrůdy a mnohé další se vyznačují krásnou červenou barvou a jsou vhodná pro uskladnění na zimu, kdy jsou jablka ideálním zdrojem vitamínů.

Jabka

CC: MarcoRoosink

Sklizeň

Podzimní jablka se začínají sklízet okolo půlky září. Pokud chcete jablka uskladnit, nesmí to být jablka posbíraná po zemi. Ty už jsou nějakým způsobem narušená a mohly by vám ve sklepě začít plesnivět. Zralé jablko poznáte tak, že jde jednoduše oddělit i se stopkou od větve. Po rozkrojení jsou jadérka hnědá. Sklízet by se jablka neměla za deště a nejlepším časem pro sklizeň bývá ráno. Pokud začnou jablka opadávat ve větším množství, je nejvyšší čas očesat je všechna.

Uskladnění

Pro uskladnění podzimních a zimních jablek je nejlepší sklep. Ten by měl mít teplotu mezi 8-2°C a vlhkost by měla dosahovat až k 90%. Pokud žijete ve starém domě bez izolace a s dobrým podložím dá se toho snadno dosáhnout při větrání. Jestli žijete v paneláku nebo někde, kde nemáte sklep, můžete zkusit jablka zazimovat v garáži nebo na balkóně v tzv. chladicích boxech. Když jablka přejdou mrazem, dají se ještě spotřebovat, pokud ale zůstanou na mrazu déle, dužina ztratí šťávu a začnou velmi brzy hnít a nechutnají příliš dobře. 

Co s popadanými jablky?

Jablka, která leží na zemi, přeberte. Ta, která jsou hodně nahnilá, vyhoďte do kompostu, kde pomohou vyrobit pěkný humus na zkypření půdy okolo stromů v následujícím roce. Ta, která se zdají být zdravá, si rozdělte, protože receptů je nepřeberné množství. Z opravdu sladkých jablek můžete vylisovat mošt. Z těch trochu kyselejších, co už nevydržela na stromě, můžete vyrobit pálenku zvanou kalvados. Každý lepší lihovar vám vypálí přesně vaše jablka. A k tomu si doma můžete usušit křížaly nebo vyrobit domácí ledovou tříšť.